12 šalies savivaldybių yra pasiekusios reikiamą priedangų skaičių

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu (PAGD) pristatė civilinės saugos srities aktualijas. Ugniagesių gelbėtojų mokykloje startuoja centralizuoti mokymai už civilinę saugą atsakingiems savivaldybių parengties pareigūnams, pristatytas ir atnaujintas šalies priedangų žemėlapis.

Utenos rajono savivaldybė pažymėta raudona spalva, o tai reiškia, kad čia priedangų yra mažiau nei pusė nustatyto poreikio (geltona spalva pažymėtos savivaldybės, kur priedangų daugiau nei pusė nustatyto poreikio, žalia – kur priedangų yra užtektinai ar daugiau negu reikia)

„Plečiant priedangų tinklą ir stiprinant civilinę saugą vietos lygmeniu, pagrindinį vaidmenį vaidins savivaldybių parengties pareigūnai. 12 šalies savivaldybių yra pasiekusios reikiamą priedangų skaičių, tačiau kitoms dar reikia pasitempti, nedelsti ir imtis aktyvių veiksmų, siekiant didesnio mūsų gyventojų saugumo“, – teigė ministrė A. Bilotaitė.

Lietuvoje šiuo metu yra 3 310 priedangų, jose nuo netiesioginio apšaudymo oro pavojaus metu galėtų apsisaugoti 912 tūkst. (arba 31 proc.) šalies gyventojų. PAGD duomenimis, Estijoje šis skaičius siekia 10 proc., o Latvija priedangų įrengimo nėra pradėjusi.

Pusė Lietuvos savivaldybių jau yra arti Vyriausybės nustatytų tikslų. Minimalus skaičius gyventojų, kuriems turi užtekti vietos priedangose, yra 60 proc. gyventojų miestų savivaldybėse ir 40 proc. gyventojų rajonų savivaldybėse (vertinant bendrai šalies mastu – apie 50 proc.). Atsakomybė už priedangų parinkimą, sužymėjimą ir parengtį tenka savivaldybėms. Priedangų tinklo kūrimo procesą koordinuoja ir savivaldybėms padeda PAGD.

Pasak ministrės, civilinė sauga ilgą laiką buvo apleista – šios srities specialistų per nepriklausomybės laikotarpį sumažėjo nuo 1 000 iki 100. Gaivinant civilinę saugą imtasi ne tik peržiūrėti krizių valdymą, plėsti perspėjimo sistemas, nuo nulio kurti priedangų tinklą, bet ir didinti žmogiškuosius išteklius. A. Bilotaitės teigimu, pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad parengties pareigūnai neturėtų kitų funkcijų ir visą darbo laiką skirtų tik vienai – civilinės saugos – funkcijai užtikrinti. Tam Vidaus reikalų ministerija parengė tipinius pareigybių aprašymus.

Šalies savivaldybėse jau dirba 50 už civilinę saugą atsakingų parengties pareigūnų. Parengties pareigūnai atsakingi už priedangų tinklo plėtrą, ekstremalių situacijų, evakuacijos planų parengimą ir atnaujinimą, gyventojų švietimą apie pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, civilinės saugos pratybų organizavimą. Parengties pareigūnams skirtuose civilinės saugos mokymuose bus integruotas ir pasirengimo karinėms bei hibridinėms grėsmėms mokymų turinys.

Vidaus reikalų ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas