Vabzdžių panaudojimas pašarams virsta realybe

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siekia būti atvira naujiems pasiūlymams ir novatoriškoms idėjoms. Šią savaitę ŽŪM ir veterinarijos specialistai bei mokslininkai susitiko su jaunos eksperimentinės įmonės „Insectum” atstovais, kurie pristatė savo viziją apie vabzdžių panaudojimą pašaramas ir aiškinosi įvairias šios veiklos teisinio reglamentavimo galimybes.

Pasaulyje vabzdžiai naudojami maistui, pašarams, biologiškai skaidžių atliekų apdorojimui ir perdirbimui. Europos Sąjungoje kol kas dar nėra jokių iniciatyvų apibrėžti vabzdžių gerovės, tad eksperimentams ir gamybai yra plačios galimybės. Ne vienas šalis jomis jau naudojasi, o štai Lietuvoje ši veikla kol kas žengia pirmuosius žingsnius.
Vabzdžių proteinai yra puiki alternatyva žuvų miltams, kurie plačiai naudojami pašarų gamyboje. Vabzdžių produktų maistingumas dažnai yra aukštesnis nei įprastų. Tiesa, minėtieji produktai kol kas yra ir gerokai brangesni. Inovatyvius hipoalerginius naminių gyvūnų pašarus jau gamina vokiečiai ir olandai, o lenkai pašaru, kurio sudėtyje yra vabzdžių lervų, šeria kailinius žvėrelius. Pasak UAB „Insectum” direktoriaus Domanto Tracevičiaus, jų imonė siekia iš vabzdžių lervų  gaminti sudėtines dalis gyvūnų pašarams. Įmonė kreipėsi į ŽŪM, norėdama sužinoti jos požiūrį į tokią veiklos rūšį.
„Europiniai teisės aktai nedraudžia vabzdžių lervų panaudojimo. Nuostatos dėl saugos ir kokybės yra išdėstytos atskiruose teisės aktuose, galbūt reikėtų pagalvoti apie vieną dokumentą, kuriame būtų nustatytos tokių produktų paruošimo ir tiekimo rinkai sąlygos. Šiai idėjai įgyvendinti būtinas užsakomasis mokslo tiriamasis darbas, kurį inicijuosime 2018 metais. Remiantis juo bus galima parengti reikalingas taisykles”, – paaiškino ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas