Pasėlius ir gyvūnus apdraudusiems ūkininkams – kompensacijos

Gruodis – paskutinis mėnuo, kai kaimo vietovių gyventojai gali spėti pasinaudoti Europos Sąjungos (ES) parama pagal kelias Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 metų programos (KPP) priemones. Šį mėnesį paraiškos dar renkamos pagal 3 KPP priemones, kurių pagrindu parama gali būti suteikta miškų valdytojams, norintiems pradėti verslą kaimo vietovėse, ir ūkininkams, apdraudusiems savo pasėlius, augalus ir gyvūnus.

Iki gruodžio 30 dienos savivaldybėse, kuriose yra registruotas ūkis, ūkininkai kviečiami teikti paraiškas pagal KPP priemonės „Rizikos valdymas” veiklos sritį „Pasėlių, gyvūnų ir augalų draudimo įmokos”. Savo pasėlius (iki gruodžio 1 d.)  ir gyvūnus (iki š.m. metų pabaigos) apdraudę ūkininkai gali susigrąžinti iki 65 proc. sumokėtos draudimo įmokos sumos, neviršijant priemonės veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse nustatyta tvarka apskaičiuotos didžiausios kompensuotinos draudimo įmokos sumos dydžio. Tinkamomis pripažįstamos dokumentais pagrįstos išlaidos, patirtos ne anksčiau kaip nuo paramos paraiškos pateikimo savivaldybei dienos. Dalis draudimo įmokos kompensuojama neatsižvelgiant į tai, ar draudžiamasis įvykis buvo, ar ne.
Pareiškėjas, norintis gauti paramą už gyvūnų draudimą, turi būti apdraudęs ūkinius gyvūnus nuo Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos nustatytame gyvūnų ligų sąraše nurodytų ūkinių gyvūnų užkrečiamųjų ligų (tokių kaip galvijų, avių ar ožkų maras, kiaulių maras, kiaulių vezikulinė liga, mėlynojo liežuvio liga, paukščių gripas, juodligė ir kitų). Gyvūnų užkrečiamos ligos protrūkio faktą oficialiai pripažįsta Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Dėl pasėlių ir augalų draudimo įmokų kompensacijos gali kreiptis bet kuris augalininkyste, sodininkyste ar daržininkyste užsiimantis žemės ūkio veiklos subjektas, ketinantis drausti savo pasėlius ir (arba) augalus bei juos auginantis Lietuvos Respublikos teritorijoje.
Svarbiausia, kad pareiškėjas atitiktų paramos skyrimo reikalavimus ir laikytųsi taisyklėse numatytų įsipareigojimų:
būtina atitikti aktyvaus ūkininko sąvoką;
pagal draudimo sutartį turi būti numatoma, kad nelaimės atveju padengiami nuostoliai, kai sunaikinama daugiau kaip 30 proc. ūkininko vidutinės metinės praėjusių trejų metų laikotarpio produkcijos;
draudimo liudijimas pasirašomas pasėlių ir augalų draudimo atveju – ne ilgesniam kaip vienam augalų vegetacijos laikotarpiui, gyvūnų draudimo atveju – ne ilgesniam kaip 1 metų laikotarpiui.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas