Geriausių šalies ūkininkų gretose – ir gražus būrys uteniškių

Praėjusią savaitę, lapkričio 18 dieną, jau 22 kartą ūkininkai iš visos Lietuvos susirinko į tradicinį renginį „Metų ūkis”, kuriame apdovanoti geriausieji. O jų – net 126. Konkurse dalyvavo 410 ūkininkų iš 41 Lietuvos savivaldybės. Į Kaune vykusį renginį atvyko ir uteniškių ūkininkų šeimos, kurios šiais metais mūsų rajone pelnė pirmąsias vietas konkurse „Metų ūkis”.

Renginio pradžią paskelbė Ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, savo kalboje paminėjęs ne vieną konkretų gražaus ūkininkavimo pavyzdį.
„Tradiciškai susirinkome pasidžiaugti tais, kurie šiemet pripažinti geriausiais. Pastebėjome įdomią tendenciją – daugėja iniciatyvų, kai kartu ūkininkauja kelios šeimos, nebūtinai susijusios šeiminiais ryšiais”, – teigė J. Talmantas.
Svarbiausias konkurso kriterijus – ūkis turėjo būti padaręs realią pažangą, aktyviai naudotis investicinėmis kaimo plėtros priemonėmis ir įvertintas pagal konkurso nuostatus.
„Linkiu nugalėtojams sėkmės, o nenugalėjusiems – sėkmės kitąmet. Dirbkime kartu, tik bendromis jėgomis išspręsime klausimus, priimsime sprendimus, kad Lietuvos ūkininkui, kaimui būtų geriau”, – sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas.
„Džiaugiuosi visais ūkininkais, tiek laimėjusiais, tiek dalyvavusiais konkurse. Mūsų kaimas, žemės ūkis yra pakankamai stiprus ir žinomas pasaulyje. Noriu palinkėti tiek būsimai valdžiai, tiek žemdirbių organizacijoms sutarimo su ūkininkais. Vienykite visus, būkite vieningi – tiek žemdirbiai, tiek tie, kurie atstovauja žemdirbiams. Svarbiausia – teisingi sprendimai, net jei jie nebus populiarūs. Juk tam, kad Lietuva ir žemės ūkis eitų į priekį, nepakaks tiks pažadų ir pirmavimo reitingų lentelėse”, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Apie būtinybę vieningai dirbti kalbėjo ir Seimo narys, kandidatas į žemės ūkio ministrus Bronius Markauskas. Pasak Seimo nario, norai turi būti pamatuoti, o tam, kad jie būtų įgyvendinti, būtinas pačių ūkininkų organizacijų susitarimas, nes kitaip dideli norai ir darbai taip ir liks neįgyvendinti.
Geriausių Utenos rajono metų ūkininko vardas šiais metais atiteko Sudeikių seniūnijoje ūkininkaujantiems Daivai ir Artūrui Vitkūnams, konkurse ,,Metų ūkis 2016″ laimėjusiems I vietą, tauragniškiams Daivai ir Giedriui Rapnikams (,,Metų ūkis 2016″ pelnė II vietą), III vietos laimėtojams bitininkams iš Užpalių Gražinai ir Gediminui Skardžiams – šie ūkininkai kartu su Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriaus, Utenos rajono ūkininkų sąjungos ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Utenos rajono biuro atstovais dalyvavo tradiciniame renginyje „Metų ūkis”. Čia susirinko per 500 dalyvių. Ūkininkai buvo apdovanoti už pasiekimus žemės ūkyje, jiems buvo skiriamos pačios gražiausios Kėdainių senamiesčio choro melodijos, pirmųjų vietų laimėtojams įteikti suvenyrai iš stiklo.
Tarp šių metų šalies laimėtojų vyrauja augalininkystės bei mišrios specializacijos ūkiai. Laimėtojų amžiaus vidurkis – 45 metai. Vyriausiajai laimėtojai – ūkininkei Eugenijai Misevičienei – jau 73 metai, ji turi 100 melžiamų karvių ir 250 ha pievų grūdinių kultūrų. Jauniausiajam ūkininkui Nerijui Januškevičiui – 25 metai, jis laiko 130 mėsinių galvijų ir turi 180 ha dirbamos žemės.
„Metų ūkis” vyksta nuo 1994 metų.

Parengė Lina NARČIENĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas