Grūdininkams pradėti rugiapjūtę trukdo orai

Nors Lietuvoje rugiapjūtė jau prasidėjusi, uteniškiai žemdirbiai dar delsia – jie laukia sausesnių orų, mat šiuo metu po liūčių su sunkiąja technika įvažiuoti į dirvas beveik nėra galimybių.

Kaip teigė Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriaus vyresn. specialistas Rimantas Rutkauskas, praėjusią savaitę jis kalbėjosi su keliais mūsų rajono grūdininkais, kurie apgailestavo, kad pradėti rugiapjūtės dar negalima. „Kasdien gausiai lyja, tad apie rugiapjūtės pradžią dar ankstoka kalbėti. Tam trukdo oro sąlygos. Ne visi javai dar subrendę”, – sakė R. Rutkauskas.

Anot jo, pradėti kulti javus nevėlu, tad kritinės situacijos mūsų rajone nėra. Tikimasi, kad nusistovėjus bent kiek sausesniems orams ūkininkai į laukus jau išvarys kombainus.
Šiuo metu vos keli ūkininkai pradėjo kulti žirnius, tačiau gausiau palijus darbai stabdomi. Rimantas Rutkauskas sakė, kad šiais metais mūsų rajono žemdirbiai pasėjo apie 5 tūkst. hektarų grūdinių kultūrų, iš jų apie 2 400 ha žieminių ir 2 480 ha vasarinių javų. Kaip ir kasmet ūkininkai vis dar ryžtasi auginti ankštines kultūras – žirnius ir pupas (1 030 ha), kanapes (27 ha) ir grikius (533 ha). Kadangi sumažėjo supirkimo kainos, sumažėjo ir auginamų rapsų plotai – šiais metais šios kultūros pasėta buvo vos pusantro šimto hektarų. „Pažvelgus į pastarųjų metų javų auginimo statistiką, matyti, kad išaugo grūdinių kultūrų auginimas. Ūkininkai sėja javus, juos parduoda. Dažnai ūkininkai pienininkystę derina su grūdininkyste. Jei anksčiau javų laukai nesiekdavo 4 tūkstančių hektarų, šiemet jau turime 5 tūkst. ha”, – pastebėjo R. Rutkauskas.
Per dvejus metus mūsų rajono ūkininkai įsigijo 6 naujus kombainus.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas