Bus deramasi dėl Europos Sąjungos pagalbos šalies ūkininkams

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė Briuselyje su Europos Komisijos atstovais bei kitų šalių ministrais kovo 14 dieną aptars pieno rinkos padėtį.

„Pieno rinkos dalyvių padėtis yra sudėtinga, tą puikiai suprantame, todėl šiandien ketinu kalbėtis su Europos Komisijos atstovais, kitų šalių žemės ūkio ministrais turime rasti bendrą sprendimą, kuris bus naudingas ne tik trumpalaikėje, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje. Nepaisant visų pastangų, pasaulinė įtampa pieno sektoriuje bei besitęsiantis Rusijos embargo poveikis su šia rinka istoriškai tampriausiai susijusioms valstybėms narėms ir toliau turi neigiamą poveikį. Todėl labai svarbu kalbėti apie solidarumą ir kuo skubiau ieškoti galimybių papildomai paremti pieno gamintojus iš ES biudžeto, kurie balansuoja ties bankroto riba”, – teigė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Prieš kelias savaites žemės ūkio ministrė Briuselyje kalbėjo apie nelengvą Lietuvos padėtį, tuomet buvo nuspręsta, kad sprendimai paaiškės kovo mėnesį.
Šiemet vasario mėnesį Lietuvai skirtas papildomas kiekis privačiam sūrių saugojimui. Mūsų šaliai suteikta 2616 tonų sūrių papildoma kvota. Privatus saugojimas, kaip rinkos reguliavimo priemonė, yra skirtas rinkai stabilizuoti – produkcijos (šiuo atveju sūrių) pasiūlai rinkoje sumažinti ir jos kainai didėti. Produktai laikinai išimami iš rinkos, saugomi nustatytą laikotarpį, o šiam laikotarpiui pasibaigus – realizuojami.Parama išmokama tik pasibaigus saugojimo laikotarpiui. Tai viena iš galimybių padėti pieno sektoriui, kol produkcijos kainos rinkoje yra labai žemos.
Praėjusių metų gruodžio mėnesį pieno gamintojams buvo išmokėta Europos Sąjungos tikslinė parama, kuri siekė 12,23 mln. eurų, dar 12,23 mln. eurų buvo skirta iš nacionalinio biudžeto. Tuo tarpu kiaulių augintojams, labiausiai nukentėjusiems nuo afrikinio kiaulių maro, buvo kompensuoti dėl supirkimo kainų skirtumo patirti nuostoliai (iš viso 800 000 eurų, iš jų 400 000 eurų yra nacionalinio biudžeto lėšos).

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas