Už visuomenės poreikiams paimamą privačią žemę ūkininkams bus atlyginama pinigais

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė susitiko su Susiekimo ministerijos bei „Rail Baltica” atstovais aptarti ūkininkams rūpimų klausimu, susijusių su ypatingos valstybinės svarbos Europinio standarto geležinkelio linijos „Rail Baltica” projektu.

Lietuva dalyvauja įgyvendinant tarptautinį transporto projektą „Rail Baltica”, kuris kokybiška geležinkelio linija sujungs Varšuvą, Kauną, Rygą, Taliną ir, pasitelkus geležinkelio keltą, Helsinkį. „Rail Baltica” geležinkelis yra sudedamoji tarptautinio transporto koridoriaus „North Sea-Baltic” dalis, sujungsianti Beniliukso šalis, Vokietiją, Lenkiją ir Lietuvą, o vėliau ir Latviją, Estiją bei Suomiją. ES „Rail Baltica” projektą įvardija kaip strateginį ir ilgalaikį geležinkelio projektą, kurio tikslas yra plėtoti aukštos kokybės keleivinį susisiekimą bei krovinių vežimus tarp Baltijos valstybių, Lenkijos ir kitų ES šalių.
Susitikime Žemės ūkio ministerijoje buvo aptarti ūkininkams rūpimi klausimai dėl projektui reikalingos žemės išpirkimo, konsolidavimo, kompensavimo mechanizmo. Atkreiptinas dėmesys, kad paimant privačią žemę visuomenės poreikiams žemės savininkui turi būti teisingai atlyginama už žemę pinigais pagal rinkos vertę. Žemės savininkui ar kitam naudotojui pinigais taip pat atlyginama paimamoje visuomenės poreikiams žemėje esančių sodinių, medynų tūrio, negauto derliaus, įdėtų lėšų žemės ūkio produkcijai ir miškui auginti vertė, visi kiti savininko ar kito naudotojo nuostoliai, patirti dėl žemės sklypo ir jame statomų ar jau pastatytų statinių, įrenginių, dėl žemės sklype esančių želdinių paėmimo visuomenės poreikiams, taip pat iškėlimo iš visuomenės poreikiams paimamo turto išlaidos.  Kito lygiaverčio turėtajam žemės sklypo suteikimas nėra numatytas.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas