Kaimo moterys nebijo svajoti ir veikti

Šiandien moterys kaime ne tik rūpinasi šeima, tradicijomis, kultūra, socialiniais reikalais, bet ir domisi naujovėmis bei sėkmingai plėtoja verslą. Atkakliu darbu savo sėkmės istoriją kuriančios moterys tik patvirtina gerai žinomą tiesą: norint geriau gyventi, reikia pačiam keistis, pradėti kitaip mąstyti. Gerų rezultatų galima pasiekti netgi sunkius laikus dabar išgyvenančiame pieno sektoriuje.

Dzūkės Gražinos Auguvienės iš Druskininkų krašto šeima ūkininkauti pradėjo prieš 15 metų. Augų šeima Didžiasalio kaime gyvena ir dirba jau karta iš kartos. Šiandien keturių asmenų šeima savo ūkyje laiko 12 karvių, pasinaudoję ES parama yra įsigiję reikalingos technikos. Iš pradžių visą pieną pardavinėję, po krizės nusprendė patys užsiimti pieno produktų gamyba. Šeimininkė gamina sūrius, vyras Arvydas užsiima gyvuliais, technika, ūkyje taip pat dirba dukra su draugu. Augai neskirsto darbų į vyriškus ir moteriškus – jų ūkyje yra tik darbas, kurį reikia nudirbti.
„Po kurio laiko pradėjome sukti galvą, ką galėtume patobulinti. Pastebėjome, kad žmonės tų senovinių varškės sūrių jau nebelabai nori, ieško ko nors įdomesnio”, – sakė ūkininkė. Susidomėję prancūziškų fermentinių sūrių gamybos paslaptimis, daug jų sužinojo iš Dargužių sūrininkų. Nors pradžia ir buvo nelengva, dabar jau treti metai sėkmės kreivė kyla aukštyn.

Ūkyje gaminami įvairių rūšių sūriai: nuo įprasto saldaus pieno iki puskiečio brandinto sūrio. Kokybiškų pieno produktų mėgėjai užsuka į Augų ūkį ir patys, tačiau didžiąją dalį gaminių šeima parduoda Druskininkuose, Vilniuje, taip pat įvairiose mugėse ir šventėse. „Kai mūsų produkcijos gerbėjai pradėjo prašytis pas mus į namus apsipirkti, vyras įgyvendino mūsų svajonę – pastatė mažą parduotuvėlę „Sūrinė”, – pasakojo G. Auguvienė.

„Fermentiniams sūriams gaminti reikėjo labai daug žinių. Taip, jie brangūs, bet kad žinotumėte, kiek darbo reikalauja, kiek dūšios reikia įdėti”, – neslėpė ūkininkė, dabar besididžiuojanti gausiu pirkėjų būriu. Pasak jos, žmogų gali apgauti tik vieną kartą ir jis pas tave negrįš. Pirkėjai pasitiki, vertina Augų ūkio gaminius, todėl jiems neįsivaizduojama, kaip galima parduoti prastos kokybės produktus.
„Paragavę mūsų sūrių, žmonės pradėjo klausti, ar negali pažiūrėti, kaip juos gaminame. Pagalvojau – o čia tai bent, už tai dar ir pinigų gausiu”, – šypsojosi ūkininkė. Šiandien ūkyje ir suaugusiems, ir vaikams yra vedamos atskiros edukacinės programos „Kaip gimsta sūris”, galima melžti ožkas, pasivažinėti karieta, pajodinėti. Miesto vaikams įdomu nepažįstami ūkiniai gyvūnai, o suaugusiems – pats sūrių brandinimo procesas. Ūkyje taip pat organizuojami teminiai vakarai, gimtadieniai, netgi švenčiami mergvakariai. Kadangi grupės atvyksta nemažos, būna ir 40-60 žmonių, ūkio šeimininkai suka galvą, kaip visus ir sutalpinti. Verslūs dzūkai bendradarbiauja ir su kaimo turizmo sodybomis, kurios klientus atveža tiesiai į ūkį.

Į klausimą, ar buvo momentų, kai rankos nusviro ir norėjosi viską mesti, moteris atsakė: „Prabundi ryte, oras nuostabus, tu tiesiog negali sustoti. Mes savo darbe gerai jaučiamės, todėl čia gyvename, dirbame ir atostogaujame. O mūsų varomoji jėga – žmonės, kuriems įdomu, kurie sako „ačiū”, kad jūs esate”. G. Auguvienė mano, kad verslas turi būti linksmas, įtraukiantis. „Nebijokim svajoti, nes svajonės tikrai pildosi”, – sakė ūkininkė, raginanti ir kitas kaimo moteris drąsiai čiupti savo sėkmės paukštę už uodegos.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas