Ūkininkai vis dažniau naudojasi elektroninėmis paslaugomis

Prevencija – geriausias problemų sprendimo būdas. Šiandien ūkininkams vadovautis šia universalia taisykle yra kur kas paprasčiau. Į pagalbą jie gali pasitelkti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurtos Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinės sistemos (IKMIS) resursus.

Nuo metų pradžios portalo ikmis.lt galimybes jau spėjo išbandyti daugiau kaip tūkstantis unikalių vartotojų. Ūkininkai čia gali rasti platų e. paslaugų spektrą – nuo įvairios informacijos ir mokomosios medžiagos apie augalų ligas ar kenkėjus iki specialistų patarimų ir konkrečių sprendimų.
„IKMIS pateikia objektyvią ir operatyvią informaciją, kuri gali padėti laiku priimti teisingus pasėlių priežiūros sprendimus ir taip tausoti gamtą bei saugiai auginti produkciją”, – apie sistemos naudą sakė Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Informacinių technologijų skyriaus vadovė Ilma Rimkevičienė.
Kaip pagrindinius IKMIS pranašumus specialistė mini šio portalo inovatyvumą ir interaktyvumą. Jame realiuoju laiku teikiami duomenys apie ligų ir kenkėjų situaciją visoje Lietuvoje kartu su mokslininkų rekomendacijomis. Grafiniuose žemėlapiuose galima stebėti kenksmingų organizmų plitimo tendencijas, o rizikos veiksnius vertinti pagal individualiai pasirenkamas diagramas.
Informacinėje sistemoje skelbiami augalų apsaugos produktų, ligų, kenkėjų ir piktžolių katalogai, padedantys greičiau atpažinti ligą ar kenkėją ir lengviau pasirinkti juos naikinančius Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus. Tai kone greičiausias būdas gauti daugiau žinių apie konkretų kenkėją ar augalo ligą. Visą laiką ikmis.lt pateikiama savalaikė informacija, kuri gaunama tiek pagal realius pasėlių stebėjimus, tiek pasitelkus įvairius prognozavimo sistemos duomenis.
Ikmis.lt populiariausia e. paslauga – ligų, kenkėjų ir piktžolių plitimo dinamika. „Ši e. paslauga teikia informaciją, padedančią nustatyti žaladarių pasireiškimą ir plitimą bei, įvertinus žalingumo ribą, rasti sprendimus dėl prevencinių priemonių”, – apie paslaugos ypatumus pasakojo I. Rimkevičienė.
Jei kataloguose pateikiamos informacijos per mažai, ikmis.lt Integruotos augalų apsaugos skiltyje galima naudotis interaktyvių konsultacijų paslaugomis, specialiomis trąšų ar pasėlio derlingumo skaičiuoklėmis.
Ūkininkai, kurie siekia rimčiau gilinti savo žinias tam tikroje su žemės ūkiu susijusioje srityje, gali pasinaudoti nuotoliniais mokymais pagal aš aštuonias mokymų programas, atlikti žinių vertinimo testus ir gauti pažymėjimus už išklausytą kursą.
Patogu ir tai, kad informaciją apie visas IKMIS sistemos paslaugas galima gauti trumpąja žinute ar el. paštu. Informacinė sistema pagal vartotojo pasirinktus kriterijus ir nustatytu dažnumu jam siųs aktualią informaciją. Taip ūkininkas ar kitas sistemos vartotojas bus užtikrintas, kad niekada nepraleis svarbios informacijos apie pasirodžiusią naują kenkėjo rūšį ar, priešingai, sumažėjusią žalos riziką, ir pagal tai galės planuoti savo darbus.

IVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas