Karšti orai spartina javapjūtės darbus

Lietuvoje javapjūtė jau persirito į antrąją pusę, nors dėl vėsios vasaros derliaus nuėmimo pradžia vėlavo. Karšti orai gerokai paspartino grūdų ir rapsų pjūties darbus. Vien tik per antrąją rugpjūčio savaitę grūdų ir rapsų supirkimo įmonės supirko daugiau nei trečdalį milijono tonų  šiųmečio derliaus grūdų ir rapsų.

Šiuo metu Lietuvoje nupjauta 63,5 proc. grūdinių augalų (įskaitant ankštinius) ir 72,6 proc. rapsų  pasėlių. Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet laukiama nemažo derliaus. Vidutiniškai iš 1 hektaro prikuliama apie 5 tonas grūdų. Nors javapjūtė prasidėjo vėliau nei pernai,  jau pasiektas praėjusių metų lygis. Iki rugpjūčio vidurio buvo supirkta iš viso 333  tūkst. t grūdų (įskaitant ankštinių) ir 84,3 tūkst. t rapsų sėklos. Iš supirkto grūdų kiekio 76,6 proc. (255,6 tūkst. t) yra kviečiai, iš jų 46,5 proc. – II klasės kviečiai (118,8 tūkst. t).

Šiemet, palyginti su 2014 metais,  grūdų supirkimas vyksta sparčiau. Lyginant su praėjusiųjų metų analogišku laikotarpiu, grūdų supirkta du kartus daugiau. Ypač padidėjo ankštinių supirkimas – daugiau nei penkis kartus (24 tūkst. t). Gerokai daugiau nei pernai supirkta ir rapsų sėklos. Manoma, kad tiek grūdų, tiek rapsų supirkta daugiau dėl palankių javapjūtės sąlygų. Grūdai ir rapsai yra sausi, tad jų nereikia papildomai džiovinti.

Šiais metais už 1 toną kviečių mokama apie 11 proc. brangiau – 171 Eur.  Vidutinės maistinių kviečių kainos Lietuvoje nesiskiria nuo visos Europos Sąjungos. Žemiausios maistinių kviečių kainos Bulgarijoje – 148 Eur už 1 t ir Slovakijoje – 150 Eur už 1 t, o aukščiausios – Slovėnijoje – 187 Eur už 1 t.

Per  2014  kalendorinius metus iš Lietuvos  eksportuota  3,1  mln. t javų grūdų, iš jų  net  80,6 proc. (2,5  mln. t) kviečių  ir 0,28 mln. t rapsų sėklos. Lyginant su 2013 m.,  grūdų eksportas padidėjo 22 proc., tačiau rapsų sėklos daugiau nei ketvirtadaliu sumažėjo. Daugiausia kviečių, kaip ir ankstesniais metais,  eksportuota į Iraną – per 1,0 mln. t, Saudo Arabiją – 0,26  mln. t, Egiptą – 0,21 mln. t, Turkiją  – 0,15 mln. t. Bendra eksportuotų grūdų ir rapsų vertė – 2,0 mlrd. litų arba 669,5 mln. Eur.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas