Parama gyvuliams įsigyti – 1 mln. eurų

Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos skelbia apie papildomą paraiškų priėmimą grynaveislių mėsinių galvijų, grynaveislių avių ir ožkų įsigijimui. Paramos biudžetas – 1,052 mln. eurų. Paraiškos bus priimamos nuo liepos 1 iki liepos 20 dienos.

 

Pasinaudojus parama kompensuojama iki 30 proc. grynaveislių mėsinių galvijų, grynaveislių avių ir ožkų pirkimo kainos, bet ne daugiau kaip: už grynaveislių mėsinių galvijų bulių reproduktorių – 1300 Eur; už grynaveislių mėsinių galvijų telyčią – 1000 Eur; už grynaveislį aviną reproduktorių – 200 Eur; už grynaveislę avį – 65 Eur; už grynaveislį ožį reproduktorių – 100 Eur; už grynaveislę ožką – 65 Eur.
Per pirmąjį paraiškų priėmimą, kuris vyko gegužės mėnesį buvo surinktos 166 paraiškos, patvirtintos – 165.
Grynaveisliai mėsiniai galvijai privalo būti įrašyti į atitinkamą mėsinių galvijų kilmės knygą. Grynaveislės avys turi būti iki pirmosios vados. Ir avys, ir avinai turi būti įvertinti ne žemesne nei I klase. Grynaveislės ožkos turi būti iki pirmosios vados. Ožkos ir ožiai turi būti įvertinti ne žemesne kaip elito klase (perkamos iš kitų šalių grynaveislės ožkos ir ožiai turi būti įvertinti tik aukščiausia klase).
Grynaveislius ūkinius gyvūnus, kuriems įsigyti skirta pagalba, laikytojas privalo panaudoti tolesniam veisimui, savo bandai genetiškai gerinti, kontroliuoti jų produktyvumą, vykdyti jų veislinės vertės nustatymą, auginti, užtikrinti jų gerovę, neparduoti, nedovanoti ar kitaip neperleisti kitiems asmenims šių gyvūnų ne mažiau kaip ketverius metus.
Gyvulininkystė – tai viena perspektyviausių žemės ūkio šakų, taip pat tai puiki alternatyva ūkininkaujantiems mažiau derlingose žemėse. Ypatingai daug galimybių turi mėsinė galvijininkystė, juolab, kad kokybiškos mėsos paklausa nuolat auga. Taip pat atsiveria vis daugiau rinkų, kur galima eksportuoti gyvus galvijus: Turkija, Izraelis, Vokietija, Olandija.
Avių per penkerius metus Lietuvoje pagausėjo beveik iki 150-ies tūkstančių, tačiau avių augintojai turi ambicijų šį skaičių padvigubinti. Tai skatina ir parama, skiriama avininkystei. Pa­sta­ruo­ju me­tu ga­li­my­bė­mis au­gin­ti mė­sos ir vil­nos ga­my­bai tin­ka­mas avis do­mi­si vis dau­giau nau­jo­vių ne­bi­jan­čių jau­nų ūki­nin­kų. Tai nė­ra la­bai su­dė­tin­gas že­mės ūkio vers­las, vis dėlto no­rint jį pra­dė­ti, rei­kia spe­ci­fi­nių ži­nių.
Ožkininkystė dar nėra tokia populiari, tačiau jos žinomumas auga. Pienines ožkas Lietuvoje augina labai smulkūs ūkiai. 2014 metais Lietuvoje ožkų laikoma 10 922 vienetų. (ožių – 1621; ožkų – 9301), o laikytojų skaičius – 3984.
Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas