Dėl privažiavimo prie žemės sklypų – administracinė tvarka

Žemės ūkio ministerija siūlo Vyriausybei keisti Žemės įstatymą ir įtvirtinti galimybę kelio ar kitus servitutus nustatyti administraciniu aktu. Tai padaryti siūloma tais atvejais, kai vykdant žemės reformą ir valstybinės žemės sklypus išnuomojant, perduodant neatlygintinai naudotis ar perleidžiant iš valstybės į savivaldybės ar privačią nuosavybę, nebuvo laikomasi teisės aktų reikalavimų, taip pat kai nesuprojektuoti sprendiniai dėl patekimo per šiuos žemės sklypus į kitą žemės sklypą ar objektą, arba sprendiniai suprojektuoti, tačiau nepriimti administraciniai aktai, reikalingi šiems sprendiniams įgyvendinti.

Žemės ūkio ministerija siūlo, kad siekiant išvengti nepagrįstų žemės nuosavybės ar naudojimo teisės suvaržymų, servitutai žemės sklypuose galės būti nustatomi tik tais atvejais, kai nebus galimybės užtikrinti patekimo į gretimą žemės sklypą ar kitą objektą per valstybinę žemę.
Pareiga užtikrinti tinkamą projektavimą ir žemės sklypo formavimą teko viešojo administravimo institucijoms, todėl ir šių servitutų projektavimas bei kadastro duomenų tikslinimas būtų finansuojamas valstybės arba savivaldybės lėšomis.
Priėmus siūlomus pakeitimus, atsirastų galimybė išspręsti tinkamo naudojimosi žemės sklypu ar kitu objektu problemas ne teismo tvarka, bet administraciniu aktu, o administracinė procedūra užtikrintų abipusę viešpataujančiojo ir tarnaujančiojo daiktų savininkų (naudotojų) interesų apsaugą.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas