„Ką pasėsi“ parodoje auginsime savo kraštą

Jau šį ketvirtadienį 10 val. Aleksandro Stulginskio universitete prasideda jubiliejinė – 20-oji tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2015″. Paroda vyks kovo 26–28 dienomis.
„Augink savo kraštą” – štai su tokiu šūkiu Žemės ūkio ministerija šiemet dalyvauja parodoje „Ką pasėsi…2015″. Kaip pažymėjo žemės ūkio ministro patarėja Jolanta Butkevičienė, šia akcija norima atkreipti žmonių dėmesį į vietinės gamybos produktus, paskatinti juos valgyti šviežią, sveiką ir kokybišką maistą, labiau rūpintis savo sveikata, o kartu ir šalies ekonomine gerove. Kiekvienas iš mūsų galime ginti ir auginti savo šalies ekonomiką, tereikia tik kiek pakoreguoti savo kasdienius įpročius ir rinktis vartoti produktus, užaugintus šalia mūsų.

J. Butkevičienė taip pat atkreipė dėmesį, jog parodoje bus pristatoma Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programa, atsakyta į visus žmones dominančius klausimus – kas, kur, kodėl, kaip. Ji taip atkreipė dėmesį, jog šiemet parodoje nauja tai, kad mūsų verslininkai bus mokomi, kaip patekti į kitų šalių rinkas. „Parodoje dalyvaus Jungtinių Amerikos valstijų ekspertai, kurie labai konkrečiai atsakys į klausimus, nuo ko pradėti, ką daryti, kokių veiksmų imtis, kad lietuviškas pienas, duona, mėsa būtų patrauklūs JAV rinkai”, – pabrėžė J. Butkevičienė.
Aleksandro Stulginskio universiteto Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktorius doc. dr. Virginijus Venskutonis atkreipė dėmesį, jog per 20 parodos gyvavimo metų ji pakeitė savo struktūrą, išvaizdą, labai smarkiai  išsiplėtė ir dar labiau plėsis kitais metais, kai abi parodos – „Ką pasėsi” ir „AgroBalt” vyks kartu. „Patirtis liudija, jog kasmet parodos ekspozicijos atsinaujina net 80 proc., nes kasmet atsiranda labai daug naujovių”, – pažymėjo V. Venskutonis. Parodos lankytojai ir dalyviai galės susipažinti su naujausiais žemės ūkio pasiekimais. Savo gaminius pristatys apie 500 dalyvių –  firmų ir organizacijų, smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. Šešiolika firmų atvyks iš užsienio – Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos. Parodos dalyviai laukia svečių iš 19 pasaulio šalių.
Gausiausia parodoje bus žemės ūkio technikos ekspozicija. Organizatoriai žada ir įvairiapuses naujausias technologijas, fermų įrangą ir produktus gyvulininkystei demonstruojančias ekspozicijas. Vis daugiau firmų pristato naujoves vandentvarkos ir šilumos ūkio įrangos srityse, didėja trąšų ir augalų apsaugos priemonių pasiūla.
Aleksandro Stulginskio universiteto Mokslo ir technologijų parko Parodų organizavimo centro vadovė Birutė Steikūnienė pažymėjo, jog vienos ekspozicijos kaina siekia apie 4 mln. eurų, o, tarkim, vienas eksponatas – pašarų smulkintuvas, kuris bus parduotas ūkininkams, kainuoja apie 508 tūkst. eurų. Ji pažymėjo, jog parodoje bus ir 2-jų, net ir 3-jų aukštų ekspozicijų. „Tai liudija, kokia gera yra šiuo metu Lietuvos žemės ūkio padėtis, nors augti, žinoma, visuomet yra kur”, – pabrėžė B. Steikūnienė. Parodų organizavimo centro vadovė taip pat pastebėjo, jog kaimo plėtros programos parama labai įsuko bendruomenių plėtros ratą, todėl jos aktyviai dalyvaus parodoje su smulkiaisiais verslais.
Kaip ir kasmet, parodos lankytojų laukia ypač gausi šviečiamoji programa. Žemės ūkio ministerija aktyviai dalyvauja šioje programoje ir pristato žemės ūkio politiką, tačiau daug ir kitokios tematikos renginių. Keturiasdešimt du seminarai apims pačias įvairiausias temas, nuo gerosios patirties sklaidos iki Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metais programos. Gausu ir bendresnių temų, gvildenančių nevyriausybinių organizacijų kūrimo, šilto būsto ar ūkio valdymo programas.
Parodoje taip pat aktyviai dalyvauja Aleksandro Stulginskio universiteto studentai, kurie turi unikalią galimybę atlikti puikią praktiką ir vienoje vietoje susipažinti  su daugybe parodos eksponatų: įranga, technika,  trąšomis, sėklomis ir kt. Jaunimas skatinamas domėtis ir įsitraukti į šalies žemės ūkio veiklą. Visa paroda šiemet orientuota į savo krašto auginimą ir gynimą.

Žemės ūkio ministerijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas