Siekiama mažinti tikriesiems žemdirbiams tenkančią naštą

Žemės ūkio ministerija siekia paprastinti žemdirbius kontroliuojančių institucijų veiklą bei mažinti sankcijų, taikomų tikriesiems ūkininkams, skaičių. Ketvirtadienį ministerijoje vykusioje diskusijoje aptarti Nacionalinės mokėjimo agentūros pateikti siūlymai, kaip optimizuoti patikras ūkiuose, kad jos nesudubliuotų, kuo dažnai skundžiasi žemdirbiai.

Žemės ūkio viceministras Petras Narkevičius susitikimo metu pabrėžė, kad tik veikdamos kartu institucijos galės sutarti, kaip, išlaikant kokybinį patikrų reikalavimą, sumažinti perteklinių – besidubliuojančių – patikrų  ir sankcijų, kiekį.

„Visi sutaria, kad būtina mažinti patikrų naštą ūkininkams, peržiūrėti sankcijų taikymo metodikas, todėl NMA atliktos kontroliuojančių institucijų veiklos supaprastinimo analizės rezultatai gali tapti puikiu atspirties tašku racionaliems sprendimams”, – teigė žemės ūkio viceministras.

Viceministras pabrėžė, kad labai svarbu, jog sankcijų sulauktų ne tikrieji ūkininkai, bet tie, kurie bando apeiti taisykles.

„Svarbu, kad pas ūkininką – tą, kuris nuoširdžiai dirba ir atsakingai stengiasi vykdyti įsipareigojimus – lankytųsi kuo mažiau tikrintojų, o rezultatas būtų kuo geresnis ir patikimesnis”, – kalbėjo viceministras P. Narkevičius.

Patikrų mažėja

NMA nuolat siekia mažinti patikrų: 2015 m. tikrintojų buvo 164, o štai 2019 m. jau tik 120. Per pastaruosius dvejus metus NMA ne tik 60 proc. (2 100 vnt.) sumažino patikrų dėl kompleksinės paramos reikalavimų laikymosi ir 30 proc. (1 100 vnt.) patikrų mėsinių galvijų ir pieninių karvių ūkiuose, bet atliko ir 18 proc. (1300 vnt.) mažiau plotinių priemonių patikrų bei patikrino net 50 proc. (120 tūkst. ha) mažiau deklaruotų plotų.

Šiais metais dar daugiau  – 99 proc. – ūkių buvo patikrinta nuotoliniu būdu (2018 m. – 93 proc., 2017 m. – 84 proc., 2016 m. – 53 proc.). Tokia patikra ne tik leidžia mažiau trukdyti tikruosius ūkininkus, bet ir sutaupyti degalų ir laiko, nes patikros atliekamos daug anksčiau ir išmokos mokamos daug greičiau. O NMA turi daugiau laiko atlikti papildomas galimai imituojančių ūkininkavimą pareiškėjų patikras.

Sankcijų – mažiau

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad mažėja ūkininkams taikomų sankcijų. Jei 2016 m. dėl kompleksinės paramos, žalinimo reikalavimų nesilaikymo, netinkamų paramai deklaruotų plotų, pavėluotai pateiktų paraiškų ir kitų pažeidimų ūkininkai sulaukė sankcijų, kurių bendra suma siekė beveik 11 mln. Eur (14044 pareiškėjai), tai 2017 m. bendra sankcijų suma sumažėjo iki 6,71 mln. Eur (12463 pareiškėjai), 2018 m. – iki 4,42 mln. Eur (8252 pareiškėjai). Mažėjimo tendencijų tikimasi ir administruojant 2019 m. paraiškas.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas