Šviečiamoji gyvulininkystės programa – finišo tiesioji

Augantys mieste vaikai ne visada turi galimybę pamatyti ūkinius gyvūnus gyvai. Ne kiekvienas gali atsakyti kaip pagaminamas pienas, iš kur atsiranda kiaušiniai. Siekdama suteikti 1-4 ir 5-8 klasių mokiniams naujų žinių Žemės ūkio ministerija dvejus metus finansavo Šviečiamąją gyvulininkystės programą, kurioje dalyvavo 100 vaikų darželių ir mokyklų. Šių metų birželį turėtų vykti paskutiniai užsiėmimai.

Įgyvendinant programą vaikai ir jaunimas supažindinami su visomis Lietuvoje paplitusiomis tradicinėmis gyvulininkystės šakomis: pienine ir mėsine galvijininkyste, kiaulininkyste, paukštininkyste, arklininkyste, avininkyste, ožkininkyste, kailine žvėrininkyste, triušininkyste ir bitininkyste, jų produktais. Taip pat su saugomomis senosiomis Lietuvos ūkinių gyvūnų veislėmis, gyvulininkystės specialistų rengimu, darbo šioje srityje galimybėmis.

Visos, programoje norėjusios dalyvauti ugdymo įstaigos teikė paraiškas. Atrinktos įstaigos buvo aprūpintos edukacijai reikalinga mokomąją medžiaga, priemonėmis ir apdovanotos atminimo dovanomis už ryžtą bei drąsą dalyvauti šioje naujoje programoje. Į mokyklas ir darželius, tapusius programos dalyviais, iškeliavo pratybų knygelės, spalvinimo knygelės, pažintiniai video filmukai apie ūkinius gyvūnus, dėlionės, rašikliai, kreidelės, kuprinės ir kt. Ugdymo įstaigos, pasinaudodamos gauta medžiaga, savarankiškai organizavo vaikų ir jaunimo švietimo pamokėles, konkursus ir kt. Atrinktųjų įstaigų auklėtiniams taip pat buvo organizuota gyva pažintis su gyvulininkyste – išvykos į ūkininkų ūkius, mokslo ir studijų institucijas, kuriose laikomi ūkiniai gyvūnai, arba gyvulių parodėlės pačioje ugdymo įstaigoje.

Šiemet sausio–balandžio mėn. buvo suorganizuoti 97 švietėjiški renginiai pačių programos dalyvių mokymo įstaigose, kuriuose dalyvavo 2984 dalyviai.

2017 metų skaičiai yra dar iškalbingesni. Per praėjusius metus apmokyta 10,4 tūkst. vaikų ir jaunimo iš 80 ugdymo įstaigų, iš viso suorganizuoti 309 šviečiamieji renginiai: 76 praktiniai užsiėmimai (ūkinių gyvūnų parodos darželiuose, pažintinės išvykos į ūkininkų ūkius,  mokslo ir studijų institucijas), kuriuose sudalyvavo 4092 vaikų ir jaunimo   ir  233 teoriniai užsiėmimai mokymo įstaigose, kuriuose sudalyvavo 7450 vaikų ir jaunimo.

Skaičiuojama, kad per 2017–2018 metus programos švietėjiškoje veikloje sudalyvavo apie 15 tūkst. vaikų ir jaunimo.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas