Tai aktualu ūkininkams: kaip apsaugoti gyvulius nuo vilkų

Pastaruoju metu daug rūpesčių ūkinių gyvūnų laikytojams daro vilkai. Per pastaruosius šių metų tris mėnesius Utenos rajone vilkai papjovė 33 avis ir vieną ožką. Augintojai patyrė nuostolių už daugiau kaip 6 000 eurų, informavo Utenos rajono savivaldybės administracija.

Apsaugos priemonės, kurias šiuo metu taiko avių augintojai nėra efektyvios, todėl iniciatyva ,,Saugi avis“ remdamasi Lietuvos ir kitų Europos šalių patirtimi ir sukauptomis žiniomis, pateikė rekomendacijas, ilgalaikių priemonių kurios padės tiek avių, tiek veršelių augintojams išvengti arba sumažinti vilkų daromos žalos dydį ne vienerius metus nuo rekomenduojamų priemonių įrengimo.

Specialistai pataria, kaip apsaugoti ūkinius gyvūnus nuo vilkų. Viena efektyviausių priemonių – specialus elektrinis aptvaras arba tinklas.

Elektrinio aptvaro aukštis turi būti ne mažesnis nei 110–120 cm.

Elektrinio aptvaro iškrovų generatoriaus impulsų galia turėtų būti 1–10 J, įtampa – 4 500–10 000 V.

Elektros įtampa turi būti nuolat įjungta ir tikrinama.

Rekomenduojama aptvaro viršuje naudoti papildomą ryškią juostą, kuri saugos nuo peršokimo ir bus gerai matoma patiems gyvuliams.

Kilnojamo avių aptvaro (tinklo) kuoleliai turėtų būti su dvigubu smigiu, kad saugotų nuo atsitiktinio išvertimo iš vidaus.

Veršelių aptvaras turėtų būti sustiprintas mediniais kuolais, kad saugotų nuo atsitiktinio išvertimo iš vidaus.

Didesnėms bandoms (virš 50 avių arba 30 galvijų) rekomenduojama elektrinio aptvaro viduje kartu su banda laikyti specialius bandas saugančius šunis, pvz. Podhalės ar Turkmėnų Alabajų veislės. Jų turėtų būti mažiausiai du, kad vienas kitą papildytų ar pakeistų.

Ūkinių gyvūnų laikytojai turi galimybę kasmet teikti paraiškas dėl vilkų ūkiniams gyvūnams daromos žalos prevencijos priemonių įsigijimo ir įrengimo (specialios tvoros, elektriniai piemenys ir pan.). Paraiškos priimamos kiekvienais metais iki balandžio 15 dienos Utenos rajono savivaldybės administracijoje.

Laikraščio „Utenos diena“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas