Atkuriant saugomas Lietuvos pievas pasitelkiami ir stambieji galvijai

Lietuvoje gausu vertingų ir išskirtinių gamtinių teritorijų, tačiau bėgant laikui kinta jų panaudojimas, edukacinė vertė. Todėl saugomų teritorijų politikos prioritetai apima jų išsaugojimą nuo išnykimo, palankios gamtinių buveinių būklės atkūrimą ir ilgalaikio teigiamos būklės palaikymo užtikrinimą. Šiais tikslais vedinas buvo LIFE+ programos projektas „Degraduojančių europinės svarbos buveinių atkūrimas Lietuvos valstybiniuose parkuose“.

Salantų regioninio parko (RP) direkcija kartu su Kurtuvėnų RP direkcija bei Kretingos miškų urėdija, įgyvendindamos projektą, atkūrė tris degraduojančios „Natura 2000“ teritorijas: Šauklių riedulyną Salantų RP ir Vijurkų pievas bei Dubysos upės slėnį ties Bazilionais Kurtuvėnų RP.

Buveinių apsaugai svarbiose teritorijose buvo siekiama išsaugoti atviras pievų buveines, o ganymas yra patikimiausias būdas užtikrinti ilgalaikį rezultatą. Gyvūnų bandos buvo pasirinktos atsižvelgiant į teritorijos specifiką: Kurtuvėnų RP teritorijose ganosi projekto metu įsigyta žiemojimui atsparių galvijų banda, o Šauklių riedulyne – muflonai.

Unikaliame tundrą primenančiame Šauklių riedulyne-kadagyne muflonai ne vien tik atlieka jiems skirtą užduotį – nugraužti skurdžią žolę ir krūmų atžalas, bet ir pagyvina kraštovaizdį, juo labiau, kad ši vieta yra itin mėgstama lankytojų. Vykdant projektą Šauklių riedulyne buvo iškirsti ir išvežti krūmai iš 43 ha teritorijos. Taip pat buvo įrengtas aptvaras, kuriame ganosi įveista muflonų banda, pastatytos šėryklos žiemai. Lankytojų patogumui buvo pratęstas medinis lentų takas, pastatytas apžvalgos bokštelis, informacinis stendas, laiptai per aptvarą. Lankytojai Šauklių kadagyne gali lankytis ištisus metus.

Gamtiniu požiūriu vertingų atvirų buveinių degradacija prasideda nustojus jas naudoti. Taip atsitiko ir Dubysos slėnio pievoms Kurtuvėnų RP, kurios, sunykus smulkiems ūkiams, ilgainiui tapo nebenaudojamos, o kai kur nebeprivažiuojamos dėl sugriuvusių tiltų per upę. Kadangi šios pievos derlingos ir užaugina didelę biomasę, jose projekto metu pradėta ganyti mėsinius galvijus. Taip pat atstatytas tiltas per Dubysą upės vagą ir pralaida per senvagę.

LIFE+ projektas „Degraduojančių europinės svarbos buveinių atkūrimas Lietuvos valstybiniuose parkuose“ buvo įgyvendintas 2012–2016 m. Projekto vertė – 631 tūkst. eurų, jį finansavo ES aplinkos finansinė programa LIFE+ bei Aplinkos ministerija.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas