Utenoje viešėjo mokiniai iš Makedonijos

Gegužės 1–17 dienomis Utenoje viešėjo mokiniai iš Makedonijos, Skopjė miesto. Jų viešnagė susijusi su ekonominio projekto NETMAC, kuris vykdomas kartu su Adolfo Šapokos gimnazija, veiklomis. Sudeikių daugiafunkciame centre apsistoję svečios šalies jaunuoliai, lydimi dviejų mokytojų, džiaugėsi, kad gali keistis patirtimi su uteniškiais, pažinti kitą kultūrą, šalį ir žmones.

Adolfo Šapokos gimnazijos ekonomikos ir informacinių technologijų mokytojas Algis Bernotas „Utenos dienai” pasakojo, kad projekto metu buvo nagrinėjamos dvi temos. Vieną savaitę uteniškiai ir gimnazistai iš Makedonijos nagrinėjo rinkodarą, reklamą, o antra savaitė buvo skirta finansams. „Pirmą savaitę projekto dalyviai lankė įmones, kurios gyvena iš reklamos. Kadangi Utenoje tokių įmonių nelabai yra, mes važiavome į Daugpilį (Latvija), aplankėme privačią televiziją”, – apie veiklas pasakojo A. Bernotas, projekto koordinatorius Utenoje. Mokiniai kūrė vaizdo filmukus, maketavo įvairias skrajutes Adolfo Šapokos gimnazijoje realiai egzistuojančioms praktinėms mokinių bendrovėms.

A. Bernotas taip pat pristatė antros savaitės veiklas: „Mokiniai nagrinėjo teorinę medžiagą, bet kad būtų įdomiau, žaidė žaidimą „Vemp”. Šis žaidimas žaidžiamas pasaulio mastu.” Mokytojas pasakojo, kad Adolfo Šapokos mokiniai, žaisdami šį žaidimą, šiais metais tapo Lietuvos čempionais. Žaidimo esmė tokia: mokiniai suskirstomi į aštuonias komandas, kurios gamina vienodą produktą, vadinamą echorašikliu. Tai ne paprastas tušinukas, o rašiklis su atmintimi. Mokiniai per šį žaidimą kuria verslą, priimdami penkis sprendimus: kokia kaina pardavinės produktą, kiek gamins tušinukų, kiek pinigų skirs prekės reklamai, kiek pinigų skirs staklėms įsigyti ir kiek pinigų jie skirs prekei tobulinti. „Kadangi kiekviena komanda turi vienodai pinigų, konkurencija yra milžiniška ir laimėti šiame žaidime yra sudėtinga. Reikia pasitelkti logiką, verslininko intuiciją. Mūsų mokiniams šis žaidimas labai patinka”, – sakė A. Bernotas ir pridūrė, kad šiam žaidimui žaisti reikalingos ekonomikos žinios, kurias gimnazistai gauna per pamokas.
Arsenijaus Javkovo ekonomikos ir teisės mokyklos mokiniai džiaugėsi, kad gali pažinti Lietuvą, kultūrą, čionykščius žmones ir papročius. „Mums labai patinka šis projektas. Jis teikia visapusiškos naudos ugdymuisi”, – sakė iš Makedonijos atvykę jaunuoliai. Paklausti, kas jiems patiko ar nepatiko Lietuvoje, mokiniai teigė iš pradžių niekaip nesupratę, kur yra visi žmonės. „Mes atvykome iš didelio miesto, kuriame yra beveik pusė milijono gyventojų, todėl mus stebino, kad nesimatė daugybės žmonių”, – šypsojosi įspūdžiais dalydamiesi jaunuoliai. Makedoniečiai, paprašyti nusišypsoti fotografui, sakė pastebėję, kad lietuvaičiai nuotraukose labai daug šypsosi, nors realiai šypsenų matyti mažiau, o štai jų šalyje yra priešingai.
Projekto koordinatorius Makedonijoje yra Zoran Zlatkovski. Svečias „Utenos dienai” sakė, kad šis projektas mokiniams yra itin naudingas. „Mokiniai pamato, kaip kitos šalies jaunuoliai reaguoja į tas pačias situacijas, gali pasisemti naujų žinių ir praktiškai jas pritaikyti tai darydami ne mokykloje, o už jos ribų”, – tvirtino Z. Zlatkovski.
A. Bernotas teigė, kad visi projekte dalyvavę jaunuoliai yra lengvai bendraujantys, nesusikaustę, todėl bendros veiklos buvo įdomios, naudingos, pažintinės ir įsimintinos. Be projekte numatytų veiklų, mokiniai vaikščiojo po Uteną, lankėsi Utenos kraštotyros muziejuje, dalyvavo fontano Dauniškio ežere atidaryme.

J. Pavilonienės ir A. Bernoto asmeninio archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas