Daugėja jaunuolių, norinčių mokytis profesinėse mokyklose

Liepos mėnesio pabaigos duomenimis, mokymąsi profesinėse mokyklose jau yra pasirinkę daugiau nei 9,2 tūkst. mokinių – sulaukta per 700 daugiau priėmimo prašymų nei pernai tuo pat metu.

„Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas skaičius pastaraisiais metais mažėja, o norinčiųjų mokytis profesinėse mokyklose skaičius kasmet auga po 10 proc., arba apie 2 tūkst. jaunuolių, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė. – Kaip ir praėjusiais metais, šiemet stojantieji į profesinio mokymo įstaigas dažniausiai renkasi grožio ir sveikatos paslaugų, taip pat automechaniko, elektroniko, statybininko-apdailininko, suvirintojo profesijas. Didelio susidomėjimo sulaukia ir šiuolaikiškos programuotojo bei multimedijos paslaugų teikėjo specialybės”.
Nors priėmimas tęsis iki rugsėjo 1 d., 13 profesinio mokymo įstaigų jau yra gavusios daugiau kaip 60 proc. būsimųjų mokinių paraiškų. Itin gausaus ankstyvo stojančiųjų antplūdžio šiemet sulaukė Jonavos politechnikos mokykla, Joniškio žemės ūkio mokykla, Kauno informacinių technologijų mokykla, Klaipėdos technologijų mokymo centras ir Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centras, taip pat Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras. Ypač išaugo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro populiarumas – jį jau pasirinko 380 mokinių daugiau nei tuo pat metu  praėjusiais metais.
73 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo per 300 įvairių profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: inžinerijos ir kompiuterijos, architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto paslaugų, paslaugų asmenims, verslo administravimo, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir t. t.
Dauguma profesinių mokyklų yra atnaujintos, aprūpintos pačia moderniausia praktinio mokymo įranga, kokią naudoja ir pažangiausios verslo bendrovės. Profesinių mokyklų bendradarbiavimas su darbdaviais, regionų valdžia ir kitais socialiniais partneriais, naujos mokymo programos suteikia absolventams geresnę įsidarbinimo perspektyvą.
Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Profesinėse mokyklose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip pat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti kvalifikaciją ar įgyti naujų kompetencijų.
Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikacijos siekiantiems asmenims. Pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.
Gerai profesinę mokyklą baigusiems mokiniams, kurie ketina stoti į tos pačios srities studijas aukštojoje mokykloje, yra pridedamas vienas papildomas balas.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf., Evgenijos Levin nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas