Jaunieji meistrai kuria Lietuvos liaudies dailės istoriją

Jau ketvirtus metus iš eilės geriausi Lietuvos jaunieji tautodailininkai rinksis į moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis” finalą. Birželio 3 dieną Trakų kultūros rūmuose vyks nacionalinės parodos uždarymo bei laureatų paskelbimo ceremonija.

Šiemet baigiamajame ture dalyvauja penkiasdešimt vaikų ir jaunuolių iš įvairių Lietuvos kampelių – pajūrio, Žemaitijos, Aukštaitijos, Dainavos bei Sūduvos kraštų. Aštuoniose regioninėse parodose buvo atrinkta po šešis arba septynis mokinius, iš savo bendraamžių išsiskyrusius kūrybiškumu, kruopštumu, fantazija, darbštumu bei meistrystės įgūdžiais. Vieni jų pristatė tradicinius, savo kraštui būdingus dirbinius: žemaičiai – skulptūras, baltuoju siuvinėjimu puoštą skarelę, Klaipėdos krašto atstovai – delmonų kolekciją, pamario puošmeną vėtrungę, vilnietė – verbų rinkinį. Kiti drąsiau interpretavo – pateikė tradicijas šiuolaikiškai per formas, medžiagas, dirbinių paskirtį. Lietuvos liaudies kultūros centro rengiamam konkursui darbus pristato įvairaus amžiaus mokiniai, tačiau šiais metais gerokai aktyvesni jaunesnieji konkurso dalyviai (10–14 m.), savo dirbiniais ir jų kolekcijomis pranokę net kai kuriuos vyresnius varžovus. Daugumai jaunųjų meistrų – tai pirmasis konkursas, kuriame jie debiutuoja su molinėmis ir medinėmis skulptūromis, preciziškai suvertais karoliukų vėriniais, ažūriniais karpiniais bei kitais nuostabą ir susižavėjimą keliančiais dirbiniais. Savo naujais kūriniais ar papildytomis ankstesnėmis kolekcijomis naujokų gretas pastiprina senbuviai, kai kurie – ankstesnių metų laureatai.
Finaliniame ture jaunųjų kūrėjų kūrinius pagal jų meninę vertę, meistriškumą, kūrinio sąsajas su lietuvių liaudies dailės, etninės kultūros tradicijomis vertins komisija, kurią sudaro muziejininkai, dailėtyrininkai ir etnografai. Trijų geriausių kiekvienos amžiaus grupės kūrinių ar kūrinių kolekcijų autoriams bus įteikti konkurso simboliai – sidabro vainikėliai.
Pažindami senuosius gimtojo krašto amatus, savomis rankomis juos perkurdami, dirbiniuose pabrėždami regiono unikalumą jaunieji kūrėjai palaiko tradicijų gyvastį. Perimdami patirtį iš savo mokytojų ir meistrų, dirbdami ir tobulėdami jie kuria Lietuvos liaudies dailės istoriją – naują, kitokią, tačiau itin reikalingą.

Lietuvos liaudies kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas