Vėl mokinių atostogos? Kur dėti vaikus?

Mokslo metai dar net neįsibėgėjo, mokyklos, atrodo, tik pratinasi prie naujo per vasarą pamiršto vaikų šurmulio, o, žiūrėk, ir vėl atostogos! Tiesa, jos kuklios – vos savaitė, bet tėvams, kurie dar negali savo atžalų palikti namuose vienų, tikras galvos skausmas. Kur dėti vaikus? Jeigu baigiantis mokslo metams ir artėjant vasarai mokyklos sulaukia įvairiausių turiningą poilsį žadančių pasiūlymų, tai vaikų užimtumo organizavimas trumpųjų atostogų metu – dar labai aktuali problema. Ką daryti, kad tėvai galėtų ramiai dirbti, žinodami, jog jų vaikas visą dieną bus saugus?

Kai mokyklose paskutinę spalio mėnesio savaitę nutilo vaikų balsai, Sudeikių mokykloje-daugiafunkciame centre, atvirkščiai, jie suklego. Nuo tų metų, kai čia pirmą kartą buvo organizuota vaikų vasaros poilsio stovykla, greitai jau bus praėję du dešimtmečiai. Graži gamta, švarus ežeras ir klasė, atostogų metu virtusi kambariu, – tiek tereikėjo, kad šios mokyklos gyvenimas be vasaros poilsio stovyklų taptų nebeįsivaizduojamas. Turėdami nemažą patirtį šioje srityje ir niekada negalėję priimti į stovyklas visų norinčių čia patekti, turbūt esame vieni iš geriausiai žinančių šią problemą. Tik vargu ar vien žinojimas ją sprendžia. Tad nutarėme padaryti eksperimentą: mokinių rudens atostogų metu, paskutinę spalio mėnesio savaitę, Sudeikių mokykloje-daugiafunkciame centre rajono ugdymo įstaigų 1–4 klasių mokiniams organizuoti dienos stovyklą. Galimybės yra visos: puikiai įrengtos erdvės veiklai ir poilsiui tiek viduje, tiek lauke, pedagogai, galintys organizuoti įvairius užsiėmimus, valgykla, virtuvė, poilsio kambariai. Ar yra grėsmių, galinčių sužlugdyti sumanymą? Yra. Vaikų atvykimu turi pasirūpinti patys tėvai. Ar tėvai vežios kasdien savo atžalas į stovyklą – nuo Utenos iki Sudeikių 10 kilometrų? Ar per tokį trumpą laiką pavyks pažinti vaikus – juk susirinks iš įvairių ugdymo įstaigų nei vienas kito, nei vadovų nepažįstantys vaikai?
Tačiau, kaip sako liaudies išmintis, tik baimės akys plačios. Sumanymas pavyko. Tai, kad vaikams veiklos buvo organizuotos nuo aštuntos iki aštuonioliktos valandos, patraukė dirbančių tėvų dėmesį tik paskelbus šią žinią centro internetiniame puslapyje. Į suplanuotas 20 vietų visi norintys patekti netilpo. Vaikų vežiojimas, pasirodo, nėra problema. Tėvai organizuoti ir puikiai moka problemas spręsti, jiems svarbiausia, kad vaikas būtų saugus, kol jie darbe. O būgštauti dėl to, kaip pavyks vaikams adaptuotis, nebuvo kada. Vaikai vienu metu galėjo rinktis įvairias veiklas: kūrybos, sporto, žaidimų, socialinių įgūdžių ugdymo srityse ar tiesiog dar pasidžiaugti gražiomis rudens dienomis lauke. Daugiau negu pusė atostogas čia leidusių vaikų buvo pirmokai. Vaikai labai smalsūs ir labai daug pasakoja – tai du pagrindiniai dalykai, kuriuos pastebėjo su jais dirbę pedagogai. Pagrindinis mūsų stovyklos tikslas – vaikas turi pajusti atostogas, mokyklos sienos neturi atostogų padaryti panašių į pamokas.
Tėvai, vertindami dienos stovyklos veiklą, kaip svarbiausius dalykus vardijo vaikų užimtumą, socialinių gebėjimų ugdymą ir edukaciją atostogų metu, vaikų norą lankyti užsiėmimus, jų aktyvumą, atsiskleidusį veiklų metu, buvimą gryname ore, užsiėmimus virtuvėlėje. Tėvai tvirtino, kad dienos stovyklos atsiradimas rajone labai džiuginantis ir labai reikalingas dalykas, nes vaikų užimtumas ir priežiūra atostogų metu yra tikras galvos skausmas. O mūsų mokyklai-daugiafunkciam centrui – tai paskatinimas sumanymams įgyvendinti, veikloms tęsti ir naujoms idėjoms atsirasti.

Vilma PETRULIENĖ, Sudeikių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė

Centro archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas