Kuriantis kiemelis kasmet skleidžiasi vis kitomis spalvomis

Tikriausiai sunku įsivaizduoti artėjančią Tarptautinę mokytojo dieną be tradicija tapusio renginio – Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos ir Utenos švietimo centro kieme šurmuliuojančio kuriančio kiemelio. Šiųmečiame renginyje, pavadintame „Po regionų dangum”, dvi dienas skleidžiasi kūrybinės idėjos: piešiama ant šilko, gaminami liaudiškojo stiliaus papuošalai, kalėdiniai žaisliukai, dekoruojamos spalvingos gėlytės, barškučiai ar kuriamas ypatingas močiutės mezginių medis.

Kasmet į šią kūrybinę veiklą įsilieja vis daugiau Utenos švietimo įstaigų bendruomenių. Vieni atėję pasisemti idėjų, pamažu įsitraukia į įvairiausių grožybių kūrimą, kiti kol kas tik smalsiai stebi patį kūrybos procesą.
Trečiadienį, saulei pakilus ir išsklaidžius tirštą rūką, Vyturių progimnazijos etnografinis ansamblis su savo linksmomis dainomis pašaukė į kiemelį ir kvietė atrasti tai, ko dar nėra regėję. Labiausiai mažuosius traukė laisvojo mokytojo Tomo demonstruojama neįprastų muzikos instrumentų galia ir pamokėlės, kaip patiems juos pasigaminti.
Utenos vaikų lopšelio–darželio „Saulutė” pedagogės Ramutė Tutinienė ir Rasa Makarskienė vaikams rodė, kaip pasigaminti neįprastus barškučius, kuriais mažieji pritarė skambančios muzikos ritmams. Tautodailininkė Ramutė džiaugėsi, kad tokio pobūdžio renginiai leidžia kūrybiškai atsiskleisti pedagogams ir vaikams bei pasimokyti iš kitų, o išmoktos pamokėlės labai praverčia ugdant jaunąją kartą.
Per pietus sugužėję pradinukai mokėsi žiesti su Utenos dailės mokyklos mokytoju Giedriumi Mazūru, o pasigaminti atspaudą kantriai mokė pedagogė Danutė Burbienė. Pradinių klasių mokiniai patys rodė iniciatyvą kurdami gėlės iš antrinių žaliavų ar skirtukus iš močiutės kraičio skrynios.
Kuriantį kiemelį organizuojantis Utenos švietimo centras kasmet į programą stengiasi įtraukti kažką nauja ir neįprasta. Pastebima ir didelė ugdymo įstaigų bendruomenių susidomėjimo šiuo renginiu tendencija. Kaip sakė Utenos švietimo centro direktorė Vitalija Bujanauskienė, savo gebėjimais ir mokymais dalijasi ikimokyklinio ugdymo mokytojai: vaikai ne tik pamato, bet ir patys šauniai įsilieja į kūrybos procesą, o sukūrę kokį nors dirbinį su džiaugsmu parsineša namo tėveliams pasirodyti.
„Šiais metais mūsų renginys išskirtinis tuo, kad turėsime svečių iš Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos ir Molėtų vaikų folkloro ansamblį „Kukutis”. Kadangi šie metai etnografiniai, tad mūsų renginys ir vadinasi „Po regionų dangum”. Štai Pauliaus Širvio progimnazijos mokiniai atveš unikalią programą, skirtą Pauliaus Širvio jubiliejui”, – pasakojo V. Bujanauskienė.
Dviejų dienų šurmulį užbaigs improvizuota kuriančio kiemelio kavinė, kurioje muzikuos, šoks, eiles skaitys mokytojai senjorai, svečiai, mūsų ugdymo įstaigų bendruomenių nariai.
Pasak V. Bujanauskienės, kasmet atsiranda vis daugiau norinčių dalyvauti kuriančio kiemelio programoje. „Kartais atrodo, kad šio renginio formatas įprastas, o norisi kažko naujo. Prabėga metai, o sugalvoti naujovių yra labai sunku. Tačiau artėjant rudeniui, mokytojai ir miesto gyventojai ima klausinėti, ar šįmet vėl pradžiugins kuriantis kiemelis. Nenorime nuleisti rankų, tad ieškome ir randame naujų idėjų. Mano manymu, šis kiemelis tiek kūrėjams, tiek mokytojams leidžia išplėtoti savo veiklas, sugalvoti naujų dalykų ar pasimokyti iš kitų. Tai mokymasis ne tik pasiimti, bet ir pasidalyti patirtimi”, – portalui udiena.lt sakė direktorė V. Bujanauskienė.

Ketvirtadienio rytas Maironio gatvėje vėl buvo pilnas gyvybės – ryškiomis liemenėmis pasipuošę ikimokyklinių grupių vaikai iš įvairių ugdymo įstaigų skubėjo į Kuriančio kiemo kavinę pasimokyti naujų dalykų. Vaikai gamino žvakes, puošė vazas, piešė ant šilko, dekoravo keramikinį arkliuką ir užsiėmė kitomis veiklomis. Kieme sutiktas teatro režisierius Raimundas Kunickas gyrė Švietimo centro idėją organizuoti tokio pobūdžio renginį. „Jeigu kiekviename mieste būtų tokie renginiai, Lietuva būtų gražesnė”, – įsitikinęs R. Kunickas.
Ne ką mažesnį šurmulį kiemelyje kėlė pradinių klasių mokiniai, kurie su dideliu entuziazmu pasinėrė į jiems siūlomas veiklas. Vaikai gausiai aplipo ne tik įvairių formų vazų žiedimu viliojusį G. Mazūrą, bet ir stalus, ant kurių buvo priruošta priemonių pasidaryti darbeliams, todėl mažieji gaminosi vėjo malūnėlius, popierines lėles, paveikslėlius, dekoravo popierines pirštines. Režisierė Laima Gudaitė netikėtomis teatro improvizacijomis ir kitais sumanymais kartu su gimnazistais įtraukė pradinukus į judresnes veiklas.

Laikraščio „Utenos diena“ inf. ir nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas