Šapokiukai atliko mokslinius tyrimus

Gegužės mėnesį Utenos Adolfo Šapokos gimnazija sulaukė svečių – šioje ugdymo įstaigoje lankėsi mokslininkai. Gimnazijoje įsikūrė mobili mokslinė laboratorija „MoMoLab”, kurioje buvo sudarytos sąlygos mokiniams atskleisti savo gebėjimus, tyrinėti aplinką bei gamtą moksliniais metodais, kurti ir ieškoti naujų technologinių sprendimų, įgyti mokslinio darbo įgūdžių.

Chemijos mokytoja Audrutė Zarankienė bei fizikos mokytojas Stasys Kirdeikis paragino savo mokinius suformuluoti mokslines idėjas, kad vėliau galėtų atlikti tiriamuosius bandymus bei sumontuoti įrenginius unikaliame Mobiliosios mokslinės laboratorijos vilkike, laikinai prisiglaudusiame gimnazijos kieme.
Iš pradžių savas idėjas pateikė labai daug mokinių, bet mokslininkai išsirinko 17 pačių įdomiausių vizijų. Šie mokiniai buvo išskirstyti į dvi grupes – biochemikų ir robotikų. Robotikai dvi dienas plušėjo palinkę prie savųjų robotų: vaikinai sumontavo robotus, gebančius reaguoti į spalvas, garsus, mokančius orientuotis apribotame lauke bei šokti. Tačiau biochemikai nėrė į visai kitokią veiklą: atliko pačius įvairiausius bandymus ir reakcijas – pradedant peroksidų aliejuose naikinimu ir baigiant ultragarsiniu sunkiai išvalomų dėmių valymu. Darbams vadovavo mokslininkai Kristijonas Žemaitis, Giedrė Šilkūnienė, Mindaugas Luneckas, Giedrius Liaučys, Simas Družas, Edvinas Savickas. Robotika besidomintys gimnazistai klausėsi dr. Tomo Lunecko paskaitos „Robotika, robotų sistemos ir rūšys”.
Po visų sunkių, bet įdomių bandymų laukė išvadų ir darbų pristatymas. Buvo surengta mokslinė konferencija – pateikti tyrimų rezultatai bei uždavinėjami klausimai.

Viltė SUBAČIŪTĖ, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos antrokė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas