Tris dienas gimnazistai kūrė robotus ir atliko įdomius eksperimentus

Utenos Dauniškio gimnazijoje įsikūrė mobili mokslinė laboratorija „MoMoLab”, kurioje įvairiausių mokslinių gudrybių sėmėsi būrys gimnazistų: jie, naudodamiesi moderniausiais prietaisais, ne tik susipažino su tyrėjo darbu, bet ir patys konstravo robotus ar atliko mokslinius eksperimentus.

Vilkikas su išskirtinio dizaino puspriekabe, kurioje veikė mobilioji mokslinė laboratorija, mokyklos kieme įsikūrė kovo 2 dieną, pirmadienį. Dauniškio gimnazija – 63 šalies mokykla, kurią aplankė laboratorija „MoMoLab”.
Dauniškio gimnazijos mokytoja, mokymų iniciatorė Loreta Tarvydienė pasakojo, kad šis mokslininkų vizitas yra projekto „Mokinių Jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas” dalis. Projekto tikslas – sudaryti sąlygas mokiniams atskleisti savo gebėjimus tyrinėti aplinką ir gamtą moksliniais metodais, kurti ir ieškoti naujų technologinių sprendimų. „MoMoLab” suteikė galimybę gimnazistams atlikti mokslinius tyrimus kartu su mokslininkais, klausytis paskaitų apie naujausius mokslo atradimus ir pamatyti mokslinių eksperimentų demonstracijas.
Pasak L. Tarvydienės, mokiniai nekantriai laukė atvykstančios mobiliosios mokslinės laboratorijos: tam iš anksto ruošėsi, kruopščiai rinko temas. Atvykus gausiai mokslininkų grupei, 22 gimnazistams atsirado galimybė dirbti net penkiose – chemijos, geologijos, genetikos, fizikos, astrofizikos ir robotikos – tyrimų grupėse,kurias kuruoja mokslininkai doc. dr. Audrius Bridžius, dokt. Asta Stapulionytė, Vaida Kirkliauskaitė, Kostas Sabulis, dr. Darius Valiulis.

Kartu su garsiais Vilniaus universiteto mokslininkais dirbantys gimnazistai neslėpė jaudulio dėl to, kad jiems trūksta mokslinių žinių, o mokslininkai juos gyrė už didelį susidomėjimą.
Vilniaus universiteto geologijos magistrė Vaida Kirkliauskaitė teigė, kad gimnazistai yra labai imlūs, tačiau labai menkos jų geologijos žinios.
Astronomijos tyrimų grupėje dalyvavęs Ernestas Mameniškis mano, kad tai labai įdomus projektas, tačiau esąs sutrikęs dėl užduočių sunkumo, o Paulius Puzinkevičius, kuris tyrinėjo Marso pasirinkto paviršiaus ploto amžių, teigė, kad mokyklose turėtų vykti daugiau panašių projektų.
Genetikos tyrimų grupėje dalyvavusi Monika Žukaitė atviravo, kad gimnazijoje vykstančios veiklos paskatino dar labiau žavėtis genetikos mokslu.

„Džiugu yra tai, kad įtraukta ne tik visa mokyklos bendruomenė, jau spėjusi sudalyvauti paskaitoje ir 3D filmas „I Human” peržiūroje, bet ir Vyturių, Krašuonos progimnazijos bei Leliūnų pagrindinės mokyklos mokiniai”, – akcentavo L. Tarvydienė.

Pasak šios gimnazijos pedagogų, galbūt ši mobilioji mokslinė laboratorija „MoMoLab” paskatins jaunimą rinktis vieną ar kitą jiems patrauklią specialybę, sužadins norą dar labiau domėtis mus supančiu pasauliu.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas