Studentai ir verslo įmonės sprendžia specialistų trūkumo problemą

Utenos kolegijos Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos komitetas ir toliau tęsia savo darbą populiarindamas nors šiuo metu ir nepopuliarią, tačiau labai paklausią darbo rinkoje studijų programą. Tekstilės ir aprangos gamybos pramonės šaka labiausiai nepelnytai nuvertinta pramonės šaka mūsų šalyje. Daugiau nei 800 aprangos gamybos įmonių sėkmingai išgyveno ekonominę krizę, sparčiai atsigavo, didina gamybinius pajėgumus, investuoja į naujausią technologinę įrangą, projektuoja ir gamina aukštos pridėtinės vertės žinomų prekės ženklų aprangos gaminius.

Tačiau visos šio sektoriaus įmonės susiduria su kvalifikuotų specialistų trūkumu, nes dabartiniai darbuotojai yra priešpensinio arba pensinio amžiaus, o studijuojančių šiai pramonės šakai reikiamas studijų programas yra labai mažai. Dažniausios priežastys, kodėl siuvimo įmonėms sunku prisivilioti specialistus, yra tos, kad įmonės negali pasiūlyti tinkamo atlyginimo pradedančiam darbuotojui, o darbas yra atsakingas ir kruopštus.

Utenos regione stipriai išvystyta šios pramonės šaka, šiame regione veikia dar 39 siuvimo įmonės ir visos jos nuolat susiduria su kvalifikuotų specialistų trūkumu. Prie specialistų trūkumo problemos sprendimo prisideda ir Utenos kolegija, realizuodama Aprangos dizaino ir technologijos studijų programą. Šių studijų programos komitetas džiaugiasi gražiu bendravimu su Utenos regiono siuvimo įmonėmis, nuolat dalyvauja organizuojamuose įmonės atstovų, susitikimuose, Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) organizuojamuose renginiuose:
Neseniai Verslo ir technologijų fakulteto dekanė Regina Bagdonavičienė ir Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos komiteto pirmininkė dr. Vaida Bartkutė-Norkūnienė dalyvavo konferencijoje „Lietuvos aprangos ir tekstilės sektorius šalies ir pasauliniame ūkio raidos kontekste 2015 m.”, kurios metu buvo diskutuojama apie šalies ūkio ir aprangos ir tekstilės sektoriaus plėtros kryptis, apdovanoti nusipelnę sektoriaus darbuotojai. Utenos kolegijos atstovės turėjo puikią galimybę pasveikinti AB „Utenos trikotažas” vadovą Gintautą Bareiką bei įmonės darbuotojas, gavusius reikšmingus apdovanojimus.
Vasario 11 dieną AB „Utenos trikotažas” vyko Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos komiteto posėdis, kuriame buvo aptartos tolimesnio bendradarbiavimo, tikslinio finansavimo bei įsitraukimo į studijų programos populiarinimą galimybės bei suplanuotos veiklos.
AB „Utenos trikotaže” vykusiame seminare „Tekstilės gaminių ir aprangos gamybos kelias: nuo idėjos iki vartotojo” dalyvavo Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos ištęstinių ir nuolatinių studijų studentės, Užpalių gimnazijos moksleivės ir mokytoja Sakalauskienė Raimonda, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos mokinės, Utenos kolegijos Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos komiteto pirmininkė dr. Vaida Bartkutė-Norkūnienė bei Elektros ir informatikos inžinerijos katedros vedėja dr. Jūratė Urbonienė. Renginyje AB „Utenos trikotažas” Personalo skyriaus vadovė Loreta Ribokienė trumpai apžvelgė įmonės veiklą, kvalifikuotų specialistų trūkumo problemas, pakvietė renginio dalyvius diskusijai. Gamybos paruošimo skyriaus vadovė Laura Mickuvienė papasakojo apie kolekcijų kūrybos kelią: nuo idėjos gimimo iki gaminio patekimo ant parduotuvės lentynų, pasakojimą pailiustravo įmonės vardinio ženklo ABOUT kolekcijos ateinančiai žiemai „Inner calm” kūrimo sprendimais.

Padiskutavę posėdžių salėje, pasivaišinę gaiviaisiais gėrimais ir saldumynais renginio dalyviai apžiūrėjo įmonę. Loreta Ribokienė ir Laura Mickuvienė studentėms ir mokinėms pristatė kiekvieno skyriaus gamybines ir darbuotojų funkcijas, trumpai apžvelgė naudojamas technologijas. Apie šiuolaikines tekstilės ir aprangos gaminių apdailos technologijas pasakojo ir pavyzdžiais iliustravo sukirpimo technologė apdailai Laima Pilkauskaitė-Šimonelienė.
Visi metų pradžios susitikimai ir renginiai parodo, kad įmonių ir mokymo institucijų glaudus bendradarbiavimas gali duoti gražių vaisių.

Doc. dr. Vaida BARTKUTĖ-NORKŪNIENĖ, Aprangos dizaino ir technologijos studijų programos komiteto pirmininkė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas