Mezgasi Utenos kolegijos ir Vasaknų dvaro dialogas

Neseniai grupė Utenos kolegijos darbuotojų lankėsi Vasaknų dvare, įsikūrusiame Dusetų seniūnijoje, Zarasų rajone. Šis vizitas – tai numatomo įvairiapusio bendradarbiavimo pradžia, atviras ir konstruktyvus dialogas tarp aukštosios mokyklos ir verslo sektoriaus atstovų.

Susitikimo pradžioje Vasaknų dvaro šeimininkas Alfonsas Kievišas vizito dalyvius supažindino su dvaro istorija, parodė alaus daryklą – ,,alaus bravarinę”, įrengtą valdant grafams Pliateriams (dabar čia pastatyta moderni kompiuterizuota alaus, verdamo pagal senąją receptūrą, gamybos įranga), atnaujintas kitas dvaro patalpas.
Daugiau kaip 500 metų dvarą valdė kilmingos Radvilų, Pliaterių, Tiškevičių giminės. Dabartiniai dvaro šeimininkai siekia atkurti ir išlaikyti išskirtinę dvaro sodybos dvasią, čia organizuojami koncertai, verslo susitikimai, konferencijos, asmeniniai pobūviai. 2009 m. Vasaknų dvaras apdovanotas „Sėkmės pasaga” kaip geriausia sodyba Utenos apskrityje, o 2011 m. jam suteikta garbės nominacija „Mūza 2011” už profesionalaus meno sklaidą.
Susėdus prie diskusijų stalo buvo identifikuoti ir išsakyti abiejų pusių poreikiai ir galimybės siekti bendrų rezultatų mokslo taikomųjų tyrimų, naujų specializacijų kūrimo, projektinės veiklos, studentų praktikų bei absolventų įdarbinimo, savanorystės, edukacinių programų ir kitose srityse. Šiais klausimais savo mintis ir idėjas išsakė dvaro šeimininkas bei svečiai: direktorius prof. dr. Gintautas Bužinskas, direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai doc. dr. Vitalija Bartuševičienė, Verslo ir technologijų fakulteto dekanė doc. Regina Bagdonavičienė, Medicinos fakulteto dekanas doc. dr. Raimundas Čepukas, Strateginės plėtros skyriaus vedėja Aurelija Pelenienė, Technologijų katedros vedėja Gražina Stasiulionienė ir kiti.
Kaip pastebėjo Utenos kolegijos direktorius prof. dr. Gintautas Bužinskas, būtina partnerystės sąlyga yra abipusis verslo ir mokslo suinteresuotumas, gebėjimas suprasti vienam kitą. Direktorius įžvelgė didelę praktinę naudą Vasaknų dvaro bazėje studentams atlikti praktikas, įgyvendinti studentų iniciatyvas ir savanorystės projektus. Tai studentams leistų ne tik tobulinti savo profesinius įgūdžius, bet ir paskatintų domėtis savo krašto istorija, kulinariniu ir kultūriniu paveldu. Tokia patirtis būtų labai reikšminga Svetingumo vadybos, Verslo vadybos, Turizmo ir viešbučių administravimo studijų programų studentams. Medicinos fakulteto dekano doc. dr. Raimundo Čepuko manymu, niša yra ir kineziterapeutų bei kosmetologų praktikoms.
Labai svarbi bendradarbiavimo kryptis – taikomieji tyrimai, kuriuos galėtų atlikti studentai, studijuodami atskiras disciplinas, rašydami kursinius ir baigiamuosius darbus.
Alfonsas Kievišas, kaip darbdavių atstovas, išsakė alaus gamybos rinkoje stebimą fermentacijos specialistų poreikį. Verslo ir technologijų fakulteto dekanė doc. Regina Bagdonavičienė ir Technologijų katedros vedėja Gražina Stasiulionienė tokių specialistų rengimo galimybę mato parengiant naują Maisto produktų technologijos studijų programos specializaciją – fermentavimo technologija.
Direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai doc. dr. Vitalija Bartuševičienė įžvelgė bendrų projektinės veiklos galimybių, juolab, kad tiek Utenos kolegija, tiek Vasaknų dvaras turi didelę tokios veiklos patirtį. Suvienytas verslo ir mokslo potencialas galėtų tapti naujų idėjų įgyvendinimo pagrindu.
Kitas susitikimas yra numatytas Utenos kolegijoje, kur bus pristatytos jau išgrynintos idėjos, baigiamųjų darbų temos bei kiti konkretūs darbai.

Utenos kolegijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas