Nuo rugsėjo – daugiau valstybės finansuojamų studijų vietų

Nuo šių metų rugsėjo 1 dienos didinamas valstybės finansuojamų vietų skaičius ir studijoms skiriamos lėšos. Tokį Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) teikto nutarimo projektą šį trečiadienį patvirtino Vyriausybė.

„Kaip ir buvome įsipareigoję, šiais metais pradedame įgyvendinti Vyriausybės nuostatą dėl nemokamo bakalauro studijų. Tad valstybės lėšomis galės studijuoti daugiau pirmakursių negu anksčiau – t. y. visi, kurie peržengs stojamojo balo kartelę ir pretenduos į valstybei reikalingas studijų programas. Kaip ir kasmet kiekvienai studijų krypčių grupei ar krypčiai bus nustatytas valstybės finansuojamų vietų skaičius”, – sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Šiais metais mažiausio stojamojo konkursinio balo kartelė kiek padidinta lyginant su pernai ir siekia 3,6 balo stojant į universitetus ir 2 balus į kolegijas.

Numatoma, kad valstybės finansavimą 2018 metais gautų apie 16,9 tūkst. universitetų ir kolegijų bakalauro studijų studentų, tai 2,4 tūkst. daugiau nei pernai (2017 metais – 14,5 tūkst. studentų). Priėmimui į bakalauro ir vientisąsias studijas 2018 m. siūloma skirti 9,628 mln. eurų, tai 1,245 mln. eurų daugiau, nei buvo numatyta 2017 metais (8,383 mln. eurų).

Numatoma, kad valstybės finansavimą studijoms galės gauti 3 808 stojantieji į magistrantūrą, 477 doktorantai, 406 rezidentai ir 185 stojantieji į pedagogikos profesines studijas.

Vyriausybės programoje numatyta studentams, priimtiems į studijas valstybei svarbiose srityse, kur galimas specialistų poreikio planavimas, garantuoti nemokamą studijų vietą, susietą su studento įsipareigojimu pasiekti apibrėžtus studijų rezultatus.

Priėmus šį nutarimą, artimiausiu metu ŠMM patvirtins ir paskelbs pirmakursių priėmimo skaičius į konkrečias studijų kryptis.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas