Norintiems geriau pažinti mokslą – ugdymo centras ir Utenoje

Skatinant mokinius aktyviau domėtis tiksliaisiais ir gamtos mokslais bei siekiant geresnių jų pasiekimų rezultatų, 2019 metais Lietuvoje bus įkurta 10 STEAM (gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos ugdymo) centrų. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bus įkurti trys tokie nacionaliniai centrai. Septyni mažesni regioniniai centrai būtų įsteigti Alytaus, Panevėžio, Šiaulių miestų, Tauragės, Telšių, Utenos rajonų ir Marijampolės savivaldybėse.

Kaip praneša Švietimo ir mokslo ministerija, STEAM centras – tai modernių technologijų telkinys, kuriame, bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, mokiniams bus sudaromos sąlygos per pamokas ar po jų atlikti eksperimentinius tyrimus, konstruoti, modeliuoti, susipažinti su mokslo inovacijomis ir kt.

Nacionalinius STEAM centrus planuojama įkurti Vilniaus planetariume, Mokslo saloje Kaune ir Klaipėdos universitete. Regioninius centrus planuojama įkurti kolegijose, universitetuose, savivaldybių švietimo centruose.

„Mokinių susidomėjimas tiksliaisiais ir gamtos mokslais Lietuvoje nėra didelis, nedaug jaunų žmonių renkasi šios krypties studijas. Mokyklose trūksta šiuolaikiškos, modernios įrangos mokinių tyrinėjimams atlikti, vis dar vyrauja teorinės, o ne praktinės užduotys, STEAM krypties popamokinių užsiėmimų pasiūla negausi. Įsteigti centrai skatintų jaunimo domėjimąsi gamtos, technologiniais mokslais. STEAM srities užsiėmimai ugdo kritinį mąstymą, gebėjimą spręsti problemas, kūrybiškumą – ypač svarbias ir XXI amžiuje reikalingas kompetencijas“, – sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Numatoma, kad kiekvienas STEAM centras turės tris standartizuotas laboratorijas (biologijos ir chemijos, fizikos ir inžinerijos, robotikos ir IT) ir po vieną specializuotą, regiono poreikius atitinkančią laboratoriją.

STEAM centruose bus rengiamos ir įgyvendinamos įvairios ugdymo programos vaikams, mokiniai galės eksperimentuoti, atlikti laboratorinius darbus, rengti brandos darbus, čia vyks konkursai, olimpiados, susitikimai su įvairių profesijų žmonėmis. Centruose mokytojai turės galimybę tobulintis, kelti savo kvalifikaciją.

Nacionaliniams STEAM centrams įsteigti numatyta skirti 5,79 mln. eurų. Regioniniams papildomai numatyta skirti 3 mln. eurų ES paramos.

Lietuvos mokinių gamtamoksliniai ir tiksliųjų mokslų gebėjimai yra prastesni negu daugelio ES šalių. Pastarasis 2015 m. tarptautinis PISA tyrimas parodė, kad Lietuvos penkiolikmečių raštingumo lygis gamtos mokslų ir matematikos srityje išlieka žemesnis, nei EPBO vidurkis. Tyrėjai rekomenduoja siūlyti mokiniams patrauklias ugdymo formas, tobulinti mokytojų rengimą, klases geriau aprūpinti specializuota (laboratorijų) įranga.

Be šių centrų steigimo, iki 2019 m. vidurio keli šimtai mokyklų bus aprūpintos moderniomis gamtos ir technologijų mokslų laboratorijomis. Šiam projektui skiriama 6,9 mln. eurų.

Laikraščio „Utenos diena”, Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas