Pesticidai gali pridaryti žalos sveikatai

Atšilus orams, piktžolėms ar kenkėjams naikinti į pagalbą neretai pasitelkiame pesticidus. Ką reikėtų žinoti apie šias chemines medžiagas?

Pesticidai, kurie turi vieną ar daugiau veikliųjų medžiagų ir yra naudojami augalams nuo kenksmingų organizmų (įvairių gyvūninių kenkėjų, bakterijų, grybų) apsaugoti, nereikalingiems augalams naikinti bei augalų gyvybiniams procesams reguliuoti, skirstomi į grupes. Pesticidai vadinami pagal naudojimo paskirtį: herbicidai – skirti kovai su piktžolėmis, insekticidai – kovai su vabzdžiais, fungicidai naudojami naikinti augalų ligas sukeliantiems grybams ir grybeliams, rodenticidai – naikinti graužikams ir t. t.

Dėl neatsargaus cheminių priemonių kovai su kenkėjais, piktžolėmis naudojimo kasmet Lietuvoje apsinuodija daugiau kaip 100 gyventojų. 2016 metais Utenos apskrities Anykščių rajone apsinuodijo vyras, kuris plovė talpas nuo herbicido „Raundapas”. Nuo artimo kontakto su pesticido likučiais jam pasidarė silpna, todėl dėl pablogėjusios savijautos vyras kreipėsi į ligoninę. Apsinuodijimas nebuvo sunkus, tad suteikus pirminę pagalbą tolesnio gydymo nereikėjo.

Nesilaikant naudojimo instrukcijų ir įkvėpus, prarijus ar patekus per odą tam tikram kiekiui tokių augalų apsaugos produktų, jie gali sukelti apsinuodijimus, kurie pasireiškia pilvo ir galvos skausmais, pykinimu, vėmimu, sąmonės, judesių koordinacijos, kvėpavimo sistemos, širdies ritmo sutrikimu, kepenų, inkstų pažeidimu, koma ir net mirtimi. Kuo produktas toksiškesnis, tuo mažesnis jo kiekis bei per trumpesnį laiką sukelia sunkesnes pasekmes.

Didžioji augalų apsaugos priemonių dalis pasižymi vietiniu tiesioginiu poveikiu – dirgina akis, odą, kvėpavimo takus. Ilgą laiką naudojantiems pesticidus bei veikiant papildomiems veiksniams, pavyzdžiui, rūkymui, alkoholinių gėrimų vartojimui gali išsivystyti net odos ar plaučių vėžys.

Dažniausiai gali būti pažeidžiami darbo aplinkoje pesticidų veikiami žmonės. Pastarąją grupę sudaro daugiausia žemės ūkio darbuotojai ar operatoriai bei darbuotojai, dalyvaujantys pesticidų gamyboje, juos transportuojantys, ar darbuotojai, einantys į pesticidais apdorotus kultūrų plotus ir patalpas. Gali būti paveikiami ir pašaliniai žmonės, esantys netoli pesticidais apdorojamų kultūrų plotų ar patalpų.

Siekiant išvengti neigiamo pesticidų poveikio, dirbant su augalų apsaugos produktais būtina laikytis asmens higienos reikalavimų: darbo metu negerti, nevalgyti ir nerūkyti. Baigus darbą, pirštinių nenumovus nuo rankų reikia nuplauti, nusiauti batus, nusivilkti apsauginę aprangą, nusiimti apsauginius akinius, kvėpavimo takų apsaugos priemones. Po darbo asmeninės apsaugos priemonės valomos taip, kaip nurodyta jų instrukcijoje, patikrinama, ar jos nepažeistos, ar dar nesibaigęs filtrų galiojimo laikas. Nusiėmus asmenines apsaugos priemones būtina nusiprausti ir nusiplauti rankas.

Augalų apsaugos produktų naudotojai asmenines apsaugos priemones turi laikyti kitiems asmenims neprieinamoje specialioje vietoje. Laikydamiesi saugos ir asmens higienos reikalavimų išvengsite arba gerokai sumažinsite kenksmingo augalų apsaugos produktų poveikį sveikatai, apsaugosite save, nesukelsite neigiamos įtakos aplinkiniams bei aplinkai, naudingiems gyvūnams ir augalams.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas