Darželiams ir mokykloms – tik išskirtiniai vaisiai bei daržovės

Lietuvos vaikai mokyklose ir darželiuose jau ne vienus metus gali nemokamai mėgautis lietuviškais vaisiais ir daržovėmis, kurie juos pasiekia pagal Europos Sąjungos finansuojamą paramą „Vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa”. Ši programa įgyvendinama siekiant paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves, pratinti juos vartoti ir ateityje.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui yra 400 g, tačiau dauguma vaikų jų vartoja kur kas mažiau.  Ne paslaptis, kad dažnas vaikas vietoje obuolio ar morkos mieliau renkasi ne tokias sveikas užkandžių alternatyvas ir neretai lietuviškus vaisius bei daržoves mato tik prabėgomis. Tyrimai rodo, kad sveikatai palankios mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje, todėl būtent ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai dalijami vaisiai, daržovės bei sultys.

Vaikams – tik geriausi produktai

2009 m. startavusi vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo mokyklose programa augo ir keitėsi – nuo 2014 m. ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir mokyklose vaikams nemokamai dalijami tik išskirtinės kokybės arba ekologiški vaisiai, daržovės ir vaisių sultys.
Tačiau, pasak žemės ūkio viceministro Sauliaus Savickio, vykdant patikras yra nustatyta atvejų, kai šioje programoje dalyvaujantys pareiškėjai vaikų ugdymo įstaigoms tiekia vaisius ir daržoves, kurie neatitinka programoje nustatytų reikalavimų.
„Vaikus pasiekiantys vaisiai ir daržovės turi būti puikios kokybės – keliame aukštus reikalavimus produktams, kurie pasiekia vaikus ugdymo įstaigose. Juk savo vaikams, neabejoju, kiekvienas stengiamės pasiūlyti kuo sveikesnį, maistingesnį ir kokybiškesnį produktą, tad tuos, kurie tiekia vaisius ir daržoves darželiams bei mokykloms, raginame laikytis galiojančių standartų ir pagalvoti apie vaikus, kurie valgys jų produkciją”, – teigia žemės ūkio viceministras S. Savickis.
Žemės ūkio ministerija primena produkcijos tiekėjams, kad ugdymo įstaigose dalijamų morkų kokybė turi atitikti galiojančio prekybos standarto, obuolių ir kriaušių kokybė – ne žemesnės kaip II kokybės klasės reikalavimus, o vaisių ar jų mišinių sulčių kokybė turi atitikti Vaisių sulčių ir panašių produktų techninį reglamentą.
Pareiškėjai, gavę paramą neteisėtai, arba asmenys, kurie prisidėjo prie neteisėtos paramos gavimo (sąmoningai patvirtinę klaidingus duomenis), atsako teisės aktų nustatyta tvarka. Nustačius, kad ugdymo įstaigoms tiekiami produktai neatitinka taisyklėse nurodytų reikalavimų, parama už šiuos produktus pareiškėjams nebus mokama, o jie bus įtraukiami į nepatikimų tiekėjų sąrašus.

Programos mastai auga

Bėgant metams ir keičiantis tiek ugdymo įstaigų, tiek tiekėjų sąmoningumui, programos apimtys smarkiai išaugo. Jeigu programos pradžioje vaisius ir daržoves nemokamai gaudavo 171 mokykla (21 tūkst. mokinių), tai 2015–2016 mokslo metais – net 1 545 ugdymo įstaigos (220 784 vaikai). Žinoma, verta paminėti, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos programoje dalyvauja nuo 2011 m.
Kiekvienais metais minimali iš ES biudžeto Lietuvai skiriama suma siekia 901 293 eurus, tačiau įprastai ji būna didesnė, nes ne visos ES šalys dalyvauja programoje. Tad likę pinigai perskirstomi valstybėms, kurios jų programai prašo daugiau. ES dalis sudaro 90 proc., Lietuvos dalis – 10 proc. Nuo ateinančių mokslo metų ES skirs 100 proc. lėšų. Praėjusiais metais programai buvo panaudota kiek daugiau nei 1,6 mln. eurų.
Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. programa „Vaisiai mokykloms bus sujungta su kita ne mažiau naudinga programa „Pienas vaikams”, tad jau nuo ateinančių mokslo metų šios programos bus vykdomos kartu.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas