Kaip išsirinkti kavamalę?

Dažniausiai namuose kava ruošiama iš jau sumaltų kavos pupelių, tačiau geriausias skonis ir aromatas atsiskleidžia šviežiai sumalus pupeles. Malta kava, perkama prekybos centruose, gali būti susmulkinta prieš ganėtinai ilgą laiką, gal net prieš metus. Tokios kavos aromatas bei skonis bus kitoks, ne toks šviežias. Trokštant geriausio rezultato patariama kavos gėrimą ruošti iš ką tik sumaltų pupelių, tačiau tam reikalinga kavamalė. Nieko nenutuokiantiems apie kavos pupelių malimą namuose gali būti sunku išsirinkti poreikius atitinkantį kavos malimo aparatą. Kaip tai padaryti?

Kavamalių rūšys

Kavos malimo prietaisai paprastai veikia dviem principais – malūnėlio (peilių) arba girnų. Malūnėlio tipo kavamalės prityrusių kavos gurmanų vertinamos prasčiau, kadangi jos neleidžia pasirinkti pupelių malimo rupumo. O štai girnų principu veikiančios kavamalės leidžia pasirinkti norimą kavos pupelių malimo rupumą. Smulkiai sumaltos kavos pupelės idealiai tinka ruošti turkišką, arabišką ar graikišką kavą, o vidutiniškai susmulkintas pupeles patariama naudoti ruošiant kavą puodelyje, kavos virduliuose ar aparatuose.
Rankinės kavamalės. Tai itin paprastos kavamalės, pasižyminčios ilgaamžiškumu ir ekonomiškumu. Jos nereiklauja elektros energijos, todėl yra taupios. Žinoma, tokios kavamalės patenkins tik nereiklių kavos gurmanų poreikius, kurie kavą mala nedideliais kiekiais. Kavos mėgėjai tokias kavamales vertina dėl to, kad jomis malamos pupelės nesušyla ir aromato eterinės medžiagos neišgaruoja. Tačiau ir naujesnių modelių elektrinėse kavamalėse dažniausiai būna įmontuota aušinimo sistema, todėl pupelėms neleidžiama sušilti.
Elektrinės kavamalės. Tokios kavamalės paprastai susideda iš dviejų dalių – variklio ir taurės pupelėms. Girnų kavamalės yra populiaresnės už malūnėlio (peiliukų), kadangi jos leidžia reguliuoti kavos rupumą. Sudėtingesnės kavamalės suteikia galimybę pasirinkti iki 40 kavos rupumo lygių! Dažniausiai tokios kavamalės veikimas yra visiškai automatizuotas, todėl pakanka nuspausti tik vieną mygtuką ir pupelės bus sumaltos. Malūnėlio tipo kavamalės yra šiek tiek pigesnės, tačiau jų peiliukai sukasi pernelyg greitai ir kavos pupelės nėra tolygiai sumalamos, o labiau sudaužomos į skirtingo dydžio daleles. Be to, tokios kavamalės yra linkusios įkaisti.
Įmontuojamosios. Dažnai kavamalės būna įmontuotos į pusiau automatinio kavos aparato įrenginį. Pakanka kavos pupelių įberti į talpyklą ir užprogramuoti, kiek puodelių kavos bus ruošiama.

Svarbiausia – patogumas

Jei ant kavamalės skydelio priekio yra mygtukas START, reiškia jog prietaisas pradės veikti jį nuspaudus. Jei tokio mygtuko nėra, kavos malimo aparatas pradės veikti tik uždėjus dangtelį, tačiau tokiu atveju jį reikės prilaikyti viso proceso metu. Toks kavos pupelių malimo procesas priimtinas ne visiems. Perkant kavamalę verta atkreipti dėmesį į smulkias detales bei apsaugas, nes šioms sulūžus gali nebeužsifiksuoti dangtelis, o be jo kavamalė neveiks. Girnų tipo kavamalėse dangtelių prilaikyti nereikia. Dažniausiai užtenka nustatyti laikmatį, kiek kavos pupelės bus malamos ir pasirinkti kavos rupumą – nuo stambaus iki smulkaus malimo. Tokio tipo kavamalės yra kokybiškesnės ir šiek tiek brangesnės nei malūnėlio tipo, tačiau jose pupelės sumalamos tolygiai, priešingai nei malūnėlio tipo prietaisų pagalba.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis kavamalę?

– Galingumą. Kavamalės motoro galia matuojama vatais (W), kuri gali svyruoti nuo 150 iki beveik 300 W. Mažesnio galingumo kavamalės linkusios užsikirsti ar strigti.
Kavos dėklo talpą. Paprastai, kavos dėklo talpa būna nuo 30 iki 90 g. Kai kuriuose modeliuose integruota galimybė supilti didesnį kiekį kavos pupelių, tačiau sumalti jų tik vienam puodeliui. Jeigu planuojate dažniausiai kavos pupeles malti vienam puodeliui, tai dėl didesnės kavos dėklo talpos nerimauti nereikia. Tačiau jeigu planuojate vienu kartu pupeles malti kelioms dienoms, tuomet vertėtų atsižvelgti į kavos dėklo talpą.
– Dizainą. Griežtai besirūpinantiems savo virtuvės stiliumi, vertėtų atkreipti dėmesį ir į kavamalės dizainą. Svarbus kriterijus – kavamalės korpusas. Jis gali būti pagamintas iš metalo arba plastmasės, todėl vertėtų pagalvoti, kokia korpuso medžiaga būtų tinkamesnė. Kavamalių gamintojai siūlo įvairių dizainų prietaisus, todėl pritaikyti savo virtuvėje tokį aparatą gana nesudėtinga.
– Malimo mechanizmą. Galima rinktis tarp malūnėlio ir girnų tipo aparatų. Jau išsiaiškinome, kad girnų tipo kavamalės turi šiek tiek daugiau privalumų.
– Automatinio išjungimo funkciją. Ruošiantis pirkti elementariausią kavos malimo aparatą tokia funkcija gal ir nėra itin reikšminga. Tačiau, planuojant rinktis galingesnę kavamalę, ši funkcija tampa svarbi. Tokį prietaisą galima palikti veikti nustačius reikiamą malimo laiką ir nesirūpinti jos išjungimu. Kavamalės peiliai ar girnos nesisuks tuščiai, todėl mažiau dėvėsis sudedamosios dalys ir pats motoras.

Kainų palyginimai

Kavamalių kainos yra iš tiesų įvairios, priklausomai nuo to, kokie perkančiojo poreikiai. Elementariausią, tačiau kokybišką kavamalę galima įsigyti ir iki 100 eurų. Žinoma, greičiausiai tokia kavamalė neturės papildomų funkcijų, tačiau esmę atliks – sumals kavos pupeles ir leis mėgautis puikia kava, net užplikoma puodelyje. Renkantis galingesnius kavos pupelių malimo prietaisus gali tekti sumokėti daugiau nei 150 eurų. Tokios kavamalės turi daugiau funkcijų: leidžia nustatyti kavos rupumą, turi automatinę išsijungimo funkciją. Taip pat galima pasirinkti kur kava bus malama, į rezervuarą ar kavos paruošimo rankenėlę. Prieš perkant prietaisą svarbiausia žinoti savo poreikius. Kavamalė yra investicija ir tiems, kurie naudojasi ar ruošiasi naudotis pusiau automatiniu kavos aparatu. Ji papildys puikų prietaisą ir paruoštas gėrimas bus tobulo skonio bei aromato.

Taigi, kavamalė turėtų būti ne tik gražus virtuvės aksesuaras, o tas prietaisas, kuris leidžia mėgautis puikia ir aromatinga kava kiekvieną dieną. Pamirškite maltą kavą perkamą parduotuvėje. Juk šviežiai sumaltos kavos pupelės yra neatsiejama kokybiško gėrimo dalis.

Kavos draugas inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas