Gaisras daugiabutyje – pavojus visiems jo gyventojams

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet Lietuvoje jau kilo 9 447 gaisrai, iš jų 646 – daugiabučiuose. Daugiausia tokių gaisrų kilo Vilniuje – net 199, Kaune – 96, Panevėžyje – 31. Jų metu žuvo 20 gyventojų, 62 buvo traumuoti. Pagrindinės tokių gaisrų priežastys – neatsargus žmogaus elgesys, neatsargus rūkymas ir elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai.

Šiemet vienas iš tragiškai pasibaigusių gaisrų kilo Vilniuje, Gabijos gatvėje, viename iš butų antrajame aukšte, 8 aukštų daugiabutyje. Atvykę ugniagesiai pamatė, jog kambaryje dega sofa-lova. Šalia jos jie rado 60 metų vyrą. Jis buvo perduotas medikams, Deja, vyras mirė. Gaisro metu ugniagesiai iš daugiabučio išvedė 20 gyventojų.
Alytuje, Žiburio gatvėje, 6 aukštų daugiabučio ketvirtajame aukšte, dėl neatsargaus rūkymo užsidegė lova. Ugniagesiai kambaryje rado 64 metų vyrą, jis buvo perduotas medikams. Deja, jiems nepavyko išgelbėti vyro gyvybės. Dėl dūmų, sklindančių į kitus butus, iš daugiabučio buvo evakuota 15 namo gyventojų.
Visai neseniai Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, daugiabutyje degė sandėliukas. Atvykus ugniagesiams, dūmuose skendėjo keturi pirmajame aukšte esantys butai. Iš jų išvesti 5 gyventojai, jie perduoti medikams. Dar 2 žmonės išvesti iš antrajame aukšte esančių butų. Laimei, aukų išvengta.
Tokių situacijų, kai iš daugiaaukščio pastato ugniagesiams tenka evakuoti gyventojus, būna beveik kiekvieną savaitę. Gaisras daugiabutyje ne tik traumuoja gyventojus, pasiglemžia jų gyvybes, bet ir sukelia gyventojams paniką. Neretas, praradęs nuovoką, nežino, kaip elgtis, kur bėgti, slėptis, ilgiau sugaišta svarstydamas, ar reikia pasiimti kokius dokumentus, kitus vertingus daiktus. Ką daryti gyventojams, kai ugnis įsisuka į daugiaaukščių butus, laiptines ar rūsius?
Ugniagesiai primena, jog kilus gaisrui daugiabutyje, kuo skubiau reikia eiti į lauką ir nepamiršti perspėti kaimynų, ypač senyvo amžiaus žmonių. Jokiu būdu negalima naudotis liftu, nes išjungus elektros tiekimą name, jis gali tapti spąstais. Evakuojantis būtina judėti išėjimo link. Jeigu laiptinėje daug dūmų, burną ir nosį reikia prisidengti drėgnu audiniu. Jeigu neįmanoma evakuotis laiptais, reikia išeiti į balkoną ir stengtis atkreipti į save dėmesį. Be to, dabar pats metas daugiaaukščių gyventojams susitvarkyti laiptines ir sandėliukus, kad juose nebūtų nereikalingų daiktų, kurie gali trukdyti evakuacijai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas