Pelėsiai – beveik nematomi, bet pavojingi

Įprasta manyti, kad pelėsiai labiausiai kenkia pastatams – gadina apdailą, mažina konstrukcijų atsparumą. Tačiau kaip ir radiacija pelėsiai daro nematomą žalą žmogaus organizmui. Jau įrodyta, kad pelėsių išskiriamos toksinės medžiagos gali pažeisti beveik visas žmonių ir gyvūnų organizmų sistemas.

Labiausiai pelėsiai žinomi dėl savo alergizuojančio poveikio – šia savybe pasižymi apie 300 pelėsių rūšių. Žmonių, kenčiančių dėl alergijos pelėsiams, kasmet daugėja, dažniausiai tai pasireiškia alerginiu rinitu ar bronchine astma. Be to, pelėsiai gali sukelti kvėpavimo takų uždegimus, akių ar odos perštėjimą, galvos skausmus ar pakenkti virškinimo sistemai, juos suvalgius su maistu.
Dažniausiai pelėsiai auga nepakankamai vėdinamose, drėgnose patalpose. Jų galima aptikti ant sienų, prie kurių prispausti baldai, ant lubų, apie langus. Pelėsiai pradeda augti, kai jų pradų patenka ant drėgno paviršiaus, dažniausiai iš oro. Pelėsių vystymuisi būtinas vanduo, tinkamas mitybinis substratas ir teigiama temperatūra (palankiausia 20-30°C ).
Mitybiniu substratu gali būti patalpų apdailos medžiagos, interjero detalės, baldai, drabužiai, avalynė. Substrate esamas vandens kiekis tampa esminiu veiksniu, padedančiu pelėsiams įsikurti ir augti. Dažnai drėgmė butuose padidėja senus medinius langus pakeitus plastikiniais. Todėl po renovacijos gyventojai turi atkreipti dėmesį, ar nepradėjo pelyti sienų kampai bei apie langus.
Geriausias būdas užkirsti kelią pelėsiams augti – tinkamas vėdinimas, per didelės drėgmės šalinimas ir pakankamas patalpų šildymas. Drėgmė patalpose gali susidaryti dėl prakiurusių stogų, sienų įtrūkimų, vandens kondensavimosi ant vamzdynų ir kitų metalinių konstrukcijų. Rūsiuose pelėsis dažnai atsiranda dėl blogo drenažo.
Išsprendus minėtas problemas galima imtis pelėsių naikinimo. Juos pašalinti galima cheminiu arba mechaniniu būdu. Patalpos viduje pažeistas paviršius pirmiausia sudrėkinamas chloro tirpalu (1 dalis chloro ir 3 dalys vandens). Po kelių minučių paviršius gerai nuplaunamas švariu vandeniu ir paliekama išdžiūti bent dviems dienoms. Išdžiuvus sienoms pelėsiai nuvalomi kietu metaliniu šepečiu.
Šalinant pelėsius, būtina mūvėti gumines pirštines, užsidėti apsauginius akinius. Patartina naudoti respiratorių, kad išvengtume sporų patekimo į kvėpavimo takus. Atminkite, kad patys galite tvarkyti tik nedidelius pelėsių plotus. Jei pelėsis pažeidė didelį plotą, geriau jo naikinimą patikėti specialistams.

Ina VENSLOVIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas