Nuo širdies ir kraujagyslių ligų apsisaugoti padės prevencinė programa

Nuo širdies ir kraujagyslių ligų apsisaugoti padės prevencinė programa Lietuvoje prevencinėms programoms skiriamas ypatingas dėmesys, kasmet joms numatomas vis didesnis finansavimas. Tai reiškia, kad ir sveikatą pasitikrinančių žmonių skaičius didėja. Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti atitinkamo amžiaus žmonės kartą per metus gali pasitikrinti sveikatą dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Norint nemokamai išsitirti dėl širdies ir kraujagyslių ligų pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nustatys rizikos veiksnius ir, jei reikės, sudarys individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą. Prireikus pacientas gali būti siunčiamas į specializuotus centrus išsitirti išsamiau, jam skiriamas gydymas.
„Apie galimybę pasitikrinti dėl šių ligų informuoti turėtų šeimos gydytojas. Pagal programą poliklinikose atliekami tyrimai (nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir. kt.), leidžiantys išsiaiškinti, ar nėra pavojaus susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis”, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa skirta visoms moterims nuo 50 iki 65 m. bei vyrams nuo 40 iki 55 metų.
Jei žmogus nėra programoje nustatyto amžiaus, bet pagrįstai nerimauja dėl savo sveikatos, jam taip pat reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertinęs paciento sveikatos būklę skirs tyrimus ar prireikus išrašys siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.
Pasak J. Grigarienės, praėjusiais metais sveikatą šioje prevencinėje programoje pasitikrino per 239 tūkst. žmonių. Per š. m. pirmą pusmetį pasitikrino apie 130 tūkst. žmonių. Moterys buvo kur kas aktyvesnės, iš visų š. m. pasitikrinusių sveikatą žmonių, moterų buvo apie 60 proc.
PSD apdraustiems žmonėms už sveikatos patikrinimą prevencinių programų metu mokėti nereikia, šias paslaugas apmoka ligonių kasos.
Anksti diagnozavus ligą yra daugiau galimybių išgelbėti gyvybę, nei gydant žmogų, kuriam liga diagnozuota jau vėlyvoje stadijoje. Todėl VLK ragina visus žmones išnaudoti visas galimybes nemokamai pasitikrinti sveikatą.

Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas