Vidutinio kandidato į Seimą portretas: pusamžis turtingas vyras Vytautas arba Kęstutis

LR Vyriausioji rinkimų komisija skelbia, kad Seimo rinkimuose, kuris vyks spalio 9 dieną, dalyvaujančio statistinio kandidato portretas: 48,9 metų vyras, vardu Vytautas arba Kęstutis, lietuvis, įgijęs aukštąjį išsilavinimą, deklaravęs turto už 165 927 eurų, keliantis savo kandidatūrą vienmandatėje ir daugiamandatėje apygardose, rinkimuose kandidatuojantis ne pirmą kartą.

Valdžios trokšta vyrai

Dalyvauti Seimo rinkimuose užregistruoti 1 416 kandidatai, iš kurių daugiau nei du trečdaliai (69 proc.) yra vyrų.
Didžiausioms partijoms atstovaujančių kandidatų sąrašuose yra vyrai – iki 77 proc. Ir tik Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga savo gretose turi daugiau moterų, nei vyrų, – 52 proc. Mažiausia moterų savo komandoje turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, – 23 proc.

Vyriausiam kandidatui – 88 metai

Kandidatų į Seimo narius amžiaus vidurkis – 48,9 metai. Šiek tiek daugiau nei ketvirtį sudaro kandidatai, kurių amžius yra 45–55 metai ir 55–65 metai. Jaunesnių, 25–35 ir 35–45 metų amžiaus kategorijų kandidatų yra daugmaž po lygiai, atitinkamai 17 proc. ir 20 proc. Negausi (8 proc.) amžiaus grupė – 65 metų ir vyresni kandidatai.
Solidžiausio amžiaus kandidatus į savo sąrašus įtraukė Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija (88 m.), Lietuvos liaudies partija (80 m.), S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicija „Prieš korupciją ir skurdą” (79 m.). Jauniausi, 25 m. amžiaus kandidatai, esti partijoje Tvarka ir teisingumas, S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicijoje „Prieš korupciją ir skurdą”, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdyje ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje.

Išsilavinę, bet ne visi

Dauguma kandidatų (72 proc.) savo anketose nurodė turį aukštąjį išsilavinimą. Kiti, – 2,6 proc. – aukštesnįjį, 1,3 proc. – vidurinį su profesine kvalifikacija, 1,1 proc. – vidurinį. Net 23 proc. kandidatų savo išsilavinimo apskritai nenurodė.
Pagal anketoje pateiktus duomenis, daugiausia kandidatų su aukštuoju išsilavinimu savo sąrašuose turi Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis.

Šeiminė padėtis – paslaptyje

Daugiau kaip pusė (beveik 65 proc.) visų kandidatų – susituokę. Nevedusių (netekėjusių) yra apie 10 proc., našlių – per 2 proc. Apie 9 proc. kandidatų nurodė, jog yra išsiskyrę, o apie septintadalis (14 proc.) duomenų apie savo šeimyninę padėtį nepateikė.
Populiariausi: Vytautas, Kęstutis ir Irena
Šių metų Seimo rinkimuose populiariausi vyrų vardai – Vytautas ir Kęstutis. Nemažai kandidatų su vardais: Algirdas, Gintaras, Darius, Gediminas, Andrius, Antanas, Arūnas ir Jonas.
Populiariausias moteriškas vardas – Irena. Į populiariausių vardų dešimtuką patenka ir Rasa, Jolanta, Aušra, Jūratė, Asta, Audronė, Dalia, Nijolė, Lina ir Rita.

Teisti – 34 kandidatai

Pildydami anketas, būsimieji kandidatai privalėjo nurodyti savo teistumą (jį nuslėpę buvo pašalinti iš kandidatų sąrašų). VRK duomenimis, Seimo rinkimams užregistruoti 34 teisti kandidatai (2,45 proc.).
Daugiausia teistų kandidatų iškėlė „Drąsos kelias” politinė partija (7), partija „Tvarka ir teisingumas” (5), Lietuvos Liaudies partija (4). Nė vieno tokio kandidato savo sąrašuose neturi trys partijos: politinė partija „Lietuvos sąrašas”, Lietuvos lenkų rinkimų akcija –Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Lietuvos žaliųjų partija.

Turtingiausi – Liberalų sąjūdžio kandidatai

Kandidatai į Seimą privalėjo pateikti savo turto ir pajamų deklaracijų išrašus.
Tarp partijų kandidatų sąrašų pirmauja Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, kurių turto vidurkis vienam kandidatui yra 264 146 eurai. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vidurkis vienam kandidatui – 205 787 eurai, Lietuvos socialdemokratų partijos – 186 764 eurai.
Piniginių lėšų vidurkis vienam kandidatui didžiausias Lietuvos socialdemokratų partijoje (48 805 eurai) ir S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicijoje „Prieš korupciją ir skurdą” (45 150 eurų).
Turtingiausių kandidatų dvidešimtuke, – penkiolika milijonierių, kovosiančių dėl Seimo nario kėdės. Penki turtingiausi kandidatai priklauso Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui, po tris – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai ir Lietuvos laisvės sąjungai (liberalams). Po du iš Partijos Tvarka ir teisingumas ir S. Buškevičiaus ir Tautininkų koalicijos „Prieš korupciją ir skurdą” bei po vieną iš Lietuvos socialdemokratų partijos, Lietuvos žaliųjų partijos, Darbo partijos, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos.
Pirmoje vietoje – Vidmantas Martikonis (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), kurio bendra turto vertė – 19 236 208 eurų; antroje – Ramūnas Karbauskis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) – 11 531 005 eurų, trečioje – Bronius Bradauskas – 7 336 722 eurai, ketvirtoje – Remigijus Lapinskas (Lietuvos žaliųjų partija) – 5 034 859 eurai, penktoje – Andrius Šedžius (Partija Tvarka ir teisingumas) – 2 531 177 eurai.
Didžiausias pajamas yra deklaravę: Ramūnas Karbauskis (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) – 3 844 795 eurų, Antonij Jundo (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga) – 1 858 707 eurų ir Remigijus Lapinskas (Lietuvos žaliųjų partija) – 1 073 434 eurų.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas