Statybos inspektoriams dažniau tenka bausti fizinius asmenis

Statybą kontroliuojantys Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) pareigūnai per šių metų pirmą pusmetį surašė 206 administracinio teisės pažeidimo protokolus. Už statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimus nubaustas 181 fizinis asmuo ir 25 juridinio asmens statusą turintys statybos dalyviai.

Už įvairius pažeidimus statant statinius per pusmetį iš viso skirta 37,4 tūkst. eurų baudų, iš jų apie pusė – už savavališką statybą. Už statybą be statybą leidžiančio dokumento ar jį turint, tačiau pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius, fiziniams asmenims surašyti 42 administracinio teisės pažeidimo protokolai, juridiniams – tik 16. Šį skirtumą paaiškina savavališkų statybų statistikos analizė. Daugiausia (apie 47 proc.) savavališkos statybos aktų surašyta dėl nesudėtingų statinių, apie 40 proc. išaiškintų savavališkų statybų sudaro neypatingų kategorijai priskirtini statiniai. Šių kategorijų statinių statytojai dažniausiai ir būna fiziniai asmenys.
145 statybos dalyviams pateikti protokolai dėl kitų teisės aktų reikalavimų nevykdymo arba netinkamo vykdymo. Nors VTPSI ne kartą priminė apie statytojo prievolę informacinėje sistemoje „Infostatyba” paskelbti informaciją apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą ir pagrindinių statybos sričių vadovų pasamdymą ar paskyrimą, už šio reikalavimo nesilaikymą vis dar surašoma kone trečdalis visų administracinio teisės pažeidimo protokolų. Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta nuo 289 iki 868 eurų bauda ne tik už informacijos nepateikimą, bet ir už nustatyto jos pateikimo termino (per 3 darbo dienas nuo pasamdymo ar paskyrimo) nesilaikymą. Panašus statybos dalyviams surašytų protokolų skaičius ir dėl statybos darbų atlikimo pažeidžiant teisės aktų reikalavimus.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas