Ar galima daryti tapatybės dokumento kopiją?

Klausimas:
Kai kurie paslaugų teikėjai nori turėti kliento dokumento kopiją. Ar toks reikalavimas yra teisėtas?

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Neretai žmogus, norėdamas gauti tam tikrą paslaugą, turi patvirtinti savo tapatybę, parodydamas asmens dokumentą: tapatybės kortelę, pasą, studento, vairuotojo, pensininko pažymėjimą ir kt. Asmeniui tinkamai save identifikuoti dažniausiai pakanka dokumentą parodyti, kad paslaugą suteikiantis darbuotojas įvertintų, ar tai tikrai tas žmogus, tačiau pasitaiko atvejų, kad tam tikrus duomenis norima nurašyti ar net padaryti tapatybės dokumento kopiją.
Asmens duomenų tvarkymą Lietuvoje reglamentuoja Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas (ADTAĮ). Asmens dokumento fotografavimas ir kitokių kopijų darymas bei rinkimas yra asmens duomenų tvarkymas. Jis laikomas teisėtu tik tuo atveju, jeigu tai atitinka ADTAĮ numatytus reikalavimus, t. y. asmens duomenys gali būti tvarkomi: tik esant iš anksto apibrėžtam ir teisėtam asmens duomenų tvarkymo tikslui, tik tokios apimties, kurios reikia šiam tikslui pasiekti (negali būti tvarkomi pertekliniai asmens duomenys), tik esant nors vienam ADTAĮ numatytam teisėto tvarkymo kriterijui.
Įstaigos, įmonės ar organizacijos, ketinančios tvarkyti asmens duomenis, Valstybinėje duomenų apsaugos inspekcijoje turi registruotis kaip duomenų valdytojai ir gauti leidimą tai daryti.
Daryti dokumento fotografiją ar kitaip jį kopijuoti duomenų valdytojas galėtų tik išskirtiniais atvejais, kai tai daryti įpareigotų įstatymas, pavyzdžiui, notaras turi teisę daryti minėtas kopijas. Kiekvienas, kuris rūpinasi savo asmens duomenų saugumu, turi teisę pasiteirauti, kokiu pagrindu ketinama kopijuoti jo asmens dokumentą, o įmonės ar įstaigos darbuotojas turi pateikti šią informaciją. Be to, tapatybės dokumentas neturėtų būti išnešamas į kitas patalpas, kopija turėtų būti daroma jį pateikusiajam matomoje vietoje.
Kaip ir minėta pirmiau, dažniausiai pakanka tik parodyti tapatybės dokumentą, kad būtų įvertinta asmens tapatybė. Visais kitais atvejais turėtų būti nurašoma tiek duomenų, kiek reikia konkrečiam tikslui pasiekti, o pertekliniai asmens duomenys, nurodyti asmens dokumente (pvz., asmens nuotrauka, dokumento numeris, išdavimo, galiojimo data ir pan.), neturėtų būti tvarkomi, jeigu jie nėra būtini. Pavyzdžiui, turėdami siuntimą iš savo šeimos gydytojo, nuvykę į kitą gydymo įstaigą, pateiksite siuntimą ir savo tapatybės dokumentą, nuo kurio registratūroje bus nurašyti reikiami duomenys.
Reikia būti atidiems ir nepabijoti domėtis, kai norima daryti jūsų tapatybės dokumento fotografiją ar kitaip jį kopijuoti. Yra pasitaikę atvejų, kai piktavaliai pasinaudojo kitų asmenų tapatybės dokumentų kopijomis ir pridarė žalos, pavyzdžiui, išsimokėtinai įsigijo daiktų, skyrė 2 procentų paramą nuo sumokėto gyventojų pajamų mokesčio ir t. t. Tokiais atvejais tie asmenys, kurių tapatybės dokumento kopija pasinaudojama, patiria tiek finansinės, tiek moralinės žalos. Be to, kyla daug nepatogumų rūpinantis, kad būtų įrodyta, jog įvykdytas nusikaltimas.
Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.
Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas