Apie uogas ir kitą laukinę augaliją

Vasara mums dovanoja ne tik saulėtas dienas, bet ir daugybę laukinės augalijos gėrybių: uogų, riešutų, grybų, vaistinių bei prieskoninių augalų. Tačiau jų rinkimas, naudojimas negali būti savanaudiškas, o kad to išvengtume, rinkdami miško gėrybes, turime vadovautis nustatyta Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka.

Laukinės augalijos išteklių naudojimas – laukinių augalų sėklų, vaisių, grybų rinkimas, vaistinių, techninių augalų žaliavos ruošimas, augalų ar jų dalių naudojimas dekoratyviniams tikslams ir šienavimas miško žemėje, kita su laukinės augalijos išteklių paėmimu iš gamtinės aplinkos susijusi ūkinė veikla. Nors miško uogas galima rinkti tik rankomis, sezono metu padaugėja uogautojų, jas renkančių vadinamomis šukomis, brauktuvais ar kitokiais savadarbiais įrankiais, kurie ilgam sužaloja uogienojus. Vietos, kuriose taip uogaujama, atrodo sujauktos, be viršūnių ir lapelių. Toks uogų rinkimas – tai laukinių augalų žalojimas. Artėjant uogų rinkimo sezonui, Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką:

•    renkant uogas, draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ar kitas mechanines priemones;
•    renkant medžių ir krūmų uogas bei vaisius (įskaitant sėklas), draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.

Už tvarkos pažeidimą asmenys yra traukiami atsakomybėn teisės aktų nustatyta tvarka.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas