Šalia Utenos purslus taško dar vienas fontanas

Prieš beveik 40 metų užtvenkus Rašės (Raudesos) upę, šalia Utenos buvo suformuotas Klovinių tvenkinys, pastatyta užtvanka. Teritorijoje, užimančioje 1,01 km² plotą, pamėgo ilsėtis ne tik uteniškiai, bet ir miesto svečiai.

Prabėgę keturi dešimtmečiai padarė savo: užtvankoje atsirado įvairių pažeidimų, ji tapo avarinės būklės ir nelaimės atveju grasino užlieti pusę miesto. Užtvanką reikėjo rekonstruoti.
2013 metais Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyrius inicijavo projekto „Utenos rajono Klovinių tvenkinio ant Rašės (Raudesos) upės statinių renovacija” rengimą. Tai buvo pirmasis užtvankos rekonstravimo etapas. Jo metu buvo numatyta sutvarkyti užslenktį, žemutinį šlaitą, upės dalį, esančią žemiau užtvankos, joje įrengti antifiltracines priemones bei sustiprinti upės vagos dugną.
Šie darbai jau atlikti. Maža to, buvusi nepatraukli užtvankos aplinka dabar yra paversta parku su išlygintais šlaitais, patogiais laiptais, fontanu, įspūdingu dekoratyviniu kriokliu ir nedideliu tvenkinėliu. Kaip sakė Kaimo plėtros skyriaus vedėja Raimonda Jankauskienė, minėtas aplinkos sutvarkymas – tik pradžia, baigti tik I etapo darbai. Yra planuojamas ir antrasis bei trečiasis rekonstrukcijos etapai, kuriuose, be ypač svarbių pačios užtvankos šachtos rekonstrukcijos darbų, nemažai dėmesio bus skiriama aplinkai. Planuojama pastatyti suoliukų, įrengti apšvietimą, patogius privažiavimus, pasodinti medžių, dekoratyvinių krūmų, sutvarkyti kelią per pylimą, vedantį link Vestuvių kalno. „Bet apie tai dar anksti kalbėti, pirmiausia reikia rasti finansavimo šaltinius,” – sakė Raimonda Jankauskienė.
Antrojo ir trečiojo rekonstrukcijos etapų, paversiančių užtvankos teritoriją įspūdingu ir lankomu parku, projektas taip pat dar neparengtas. Suradus finansavimo šaltinius jis iškart bus rengiamas ir įgyvendinamas.
Uteniškiai yra kviečiami pasivaikščioti po naująją Utenos žaliąją erdvę. Utenos fontanų šeimyna pagausėjo: jų gretas papildė naujasis užtvankos fontanas. Dabar ta šeimyna – iš šešių narių. Prie naujojo nario glaudžiasi ir fontanų pusbrolis: pirmasis Utenos krioklys.

Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas