Uteniškių deklaruotas turtas – už 1,5 mln. eurų gautos dovanos bei paskolos

Utenos rajono gyventojai deklaravo grynaisiais gautas paskolas ir dovanas už 1,5 milijono eurų. Apie tai informavo Utenos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI).

„VMI skatina savanorišką mokesčių mokėjimą bei bendradarbiavimą su mokesčių administratoriumi. Pranešimas apie gyventojų pajamų šaltinius, kuriais grindžiamas turto įsigijimas, yra viena iš priemonių, padėsianti mokesčių mokėtojui ateityje sulaukti mažiau klausimų iš VMI bei leisianti mokesčių administratoriui tiksliau identifikuoti rizikingus mokesčių mokėtojus, netrukdant sąžiningų”, – akcentavo Utenos AVMI viršininkas Pranas Alsys, pažymėdamas, kad iki šiol nemaža dalis rizikingų mokesčių mokėtojų, dėl kurių įsigyto turto šaltinių teisėtumo VMI kildavo daug klausimų, bandydavo įrodinėti, kad pinigus gavo įvairių paskolų ar dovanų forma, pateikdavo (neretai ir fiktyvius, notaro nepatvirtintus) įvairius paskolų ar dovanų raštelius, tad nepateikęs tokios informacijos, t. y. PRC911 formos, gyventojas vėliau negalės VMI įrodinėti paskolų ar dovanų rašteliais savo įgyto turto teisėtumo.
Nors dauguma pranešimų pateikiama be klaidų, tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija pastebi, kad kai kurie gyventojai, pildydami pranešimą, įrašo nežinomą (klaidingą) Lietuvos gyventojo asmens kodą, kurio nėra Gyventojų registre, ar įrašo Lietuvos gyventojo asmens kodą, kuris neatitinka vardo ir pavardės pagal Gyventojų registrą. Dalis gyventojų neužpildo privalomų laukelių: „Šaltinio kodas”, „Šaltinio davėjo asmens vardas ir pavardė (pavadinimas), „Valiuta”, „Valstybės kodas” arba pastaruosius du laukelius užpildo ne iš sąrašo, pavyzdžiui, vietoj LTL įrašo LT ar LTU ir kt.
Tikrindamas gyventojų pajamas, mokesčių administratorius gali analizuoti ir kitų žmonių, iš kurių gautos paskolos ar dovanos, finansinę būklę, t. y. aiškintis, ar tie žmonės turėjo pakankamai pinigų dovanoms ir paskoloms teikti.
Vienkartinį pranešimą PRC911 apie dovanas ir paskolas, gautas po 2004 metų, pateikti reikia iki šių metų birželio 30 dienos, tad ketinantys tai padaryti, kviečiami nelaukti paskutinės dienos ir suskubti jau dabar.

Laikraščio „Utenos diena” ir Utenos AVMI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas