Birželio 14-oji: su skaudžiais praeities prisiminimais

Vakar, birželio 14 dieną, visoje šalyje paminėta Gedulo ir vilties diena – šią datą netrūko iškilmingų renginių, skirtų prisiminti ir pagerbti masinio nekaltų gyventojų trėmimo į Sibiro platybes aukas.

Istorijos faktai byloja, kad prieš 75 metus sovietai pradėjo tremti ir žudyti lietuvius. Karštą 1941 metų birželio 14-ąją gyvuliniuose vagonuose iš Lietuvos buvo išvežta per 30 tūkst. žmonių iš įvairiausių šalies kampelių. Sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas, buvo siekiama įbauginti žmones, palaužti tautos dvasią. Gyvuliniuose vagonuose į nežinomybę riedėjo lietuviai – tūkstančiai jų kartu su kitų tautybių žmonėmis amžiams atgulė Amžinojo įšalo žemėje, o tie, kurie grįžo į gimtinę, savo praeitį prisiminė su didžiuliu skausmu krūtinėje.
Renginiai, skirti 75-osioms pirmųjų trėmimų metinėms paminėti, prasidėjo Utenos kraštotyros muziejuje, kur uteniškiai galėjo pažiūrėti edukacinį filmą „1941 m. tremtiniams atminti”, o šiltą ir saulėtą popietę visus, neabejingus šiai datai, subūrė minėjimas „Apgauti tikėjom” šalia Laisvės kovų muziejaus.
Čia jaudinančias eiles apie tremties metus skaitė Laisvės kovų muziejaus vadovė Regina Zapolskienė, Daugailių pagrindinės mokyklos pedagogė Asta Kaškauskienė ir Vyturių progimnazijos spec. pedagogė Audronė Gasparskaitė. Savo senelius, tremtinius, gyvenusius netoli Utenos, prisiminė Asta Kristina Mauragienė, o susirinkusiems išskirtinius muzikos kūrinius dovanojo grupės „Baltos varnos” atlikėjos.
Padėta gėlių ir uždegtos atminimo žvakutės prie atminimo lentos, kurioje įspausti iškalbingi žodžiai: „Iš čia 1941 m. birželio mėn. 14 d. 1945–1953 metais riedėjo vagonai su tremtiniais į Sibirą. Praeivi, sustok ir susimąstyk…”.
Vakare po Utenos bažnyčiose vykusių šv. Mišių buvo pagerbti tremtiniai prie paminklo Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios šventoriuje.

Autorės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas