Efektyvus grūdų tiekimo grandinės dalyvių bendradarbiavimas: ką būtina žinoti grūdų tiekėjams

Artėja sezonas, kuomet javų augintojai ruošia sandėlius naujam derliui. Vienas pagrindinių paruošiamųjų darbų – grūdų saugyklų išpurškimas dezinfekuojančiomis priemonėmis, užkertančiomis kelią kenkėjams, naikinantiems grūdus. Jau ne vienerius metus pastebima netaisyklingo apsaugos priemonių naudojimo tendencija kelia didelį susirūpinimą grūdų perdirbėjams. Todėl tiekėjams, pateikusiems efektyvaus dezinfekavimo priemonių naudojimo įrodymų, grūdų supirkėjai žada įvairias lengvatas.

Galutinės produkcijos kokybė yra pagrindinis grūdus auginančių ūkininkų, grūdų saugyklų savininkų ir grūdų perdirbėjų verslo sėkmės garantas. Šiandien dėl pasaulyje skiriamo vis didesnio dėmesio maisto saugai, superkami grūdai itin kruopščiai tikrinami dėl pesticidų ir kitų teršalų likučių, kurie negali viršyti leistino kiekio. Visiškai išvengti insekticidų vartojimo neįmanoma dėl įvairių vabzdžių kenkėjų, naikinančių ištisus javų derlius. Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. FAO) pateikiama informacija, grūduose ir jų produktuose įsiveisę kenkėjai kasmet sunaikina maždaug penktadalį pasaulio grūdų produkcijos. Efektyviausia kova su grūdiniais kenkėjais – cheminių apsaugos priemonių naudojimas.

Aptinka chemikalų likučių

Didelė dalis Lietuvoje užaugintų grūdinių kultūrų yra eksportuojama. Nors įvairiose šalyse reikalavimai žaliavos kokybei skiriasi, tačiau pasaulinėse rinkose vienareikšmiškai konkurencingiausia yra produkcija su kuo mažesniais leistinų cheminių medžiagų kiekiais. Eksportuotojų situaciją komplikuoja tai, kad dalis kenksmingų medžiagų koncentruojasi tik galutiniuose produktuose – miltuose, duonoje, manų kruopose, makaronuose ar aluje, – tad užkertamas kelias į didžiules eksportines rinkas. Bemaž 45 proc. Lietuvoje užauginamų kviečių perdirbimui superkančios bendrovės „Amilina” Tiekimo grandies direktorius Renatas Šaikus teigia, jog Lietuvoje užauginti kviečiai pagal savo kokybinius parametrus buvo ir tebėra labai konkurencingi Europoje ir už jos ribų, tačiau sustiprinus kokybės kontrolę kai kuriuose iš išorinių saugyklų atkeliaujančiuose grūduose aptinkama nerimą keliančių ženklų. „Mūsų bendrovė per metus gamybos reikmėms sunaudoja iki 450 tūkst. tonų grūdų. Turime nuosavus elevatorius, kurių priežiūrai skiriame ypatingą dėmesį ir purškiame tik pažangiausiomis priemonėmis. Vis dėlto iš išorinių saugyklų supirktuose grūduose aptinkama pirimifosmetilo – gazacijai naudojamo chemikalo veikliosios medžiagos – likučių. Pasigilinę į galimas to priežastis supratome, kad jos slypi netinkamoje grūdų saugyklų priežiūroje. Kitaip tariant, pirminės grūdų tiekimo grandies dalyviai, siekdami kuo efektyvesnės kenkėjų kontrolės užtikrinimo, neretai perlenkia lazdą ir purškia apsaugos priemones gerokai didesniais nei leistina kiekiais, o kartais – netgi tiesiai ant grūdų, kas paprastai yra griežtai draudžiama,” – pasakoja p. Šaikus.

Į ką atkreipti dėmesį

Kenkėjų apsaugos srityje dirbantys specialistai patvirtina, jog tinkama sandėlių priežiūra yra esminė sąlyga siekiant užtikrinti grūdo bei galutinio produkto kokybę ir pabrėžia tinkamų insekticidų pasirinkimo svarbą. „Naudojant visus apsaugos produktus būtina paisyti produkto etiketėje nurodytų sąlygų ir laikytis priemonių gamintojų nustatytų naudojimo instrukcijų, o ne purkšti „iš akies”. Svarbiausia – užtikrinti, kad veiklioji medžiaga neįsiskverbtų giliai į grūdą, kitaip jos likučių bus randama galutiniame produkte,” – teigia UAB „Dezinfa” paslaugų vadovas, biologas Liutauras Grigaliūnas. Paklaustas, ką galėtų patarti Lietuvos ūkininkams, planuojantiems darbus prieš nuimant naują derlių, p. Grigaliūnas pabrėžia, kad nors grūdų kenkėjų kontrolei Lietuvoje naudojami trys registruoti insekticidai, tik vienintelį jų – K-Obiol EC25 – galima naudoti visuose grūdų sandėliavimo etapuose: tiek tuščiuose grūdų saugojimo bokštuose ar sandėliuose bei tiesiai ant pačių grūdų, prieš juos supilant ilgalaikiam saugojimui. Tai modernus piretroidų klasės insekticidas, kurio veiklioji medžiaga – deltametrinas. Šis insekticidas apsaugo grūdus nuo daugelio grūdinių kenkėjų iki 12 mėn., tuo pačiu nesumažindamas jų daigumo ir maistinių savybių. „Didžiausias K-Obiol EC25 privalumas – juo galima apdoroti pačius grūdus. Deltametrinas lieka ant grūdo luobelės, bet neįsiskverbia giliai į grūdą, todėl iš juo apdorotų grūdų pagamintuose produktuose veikliosios medžiagos likučiai neviršija leistinų normų. Be abejo, purškiant turi būti laikomasi koncentracijos reikalavimų – vienokios koncentracijos medžiaga purškiamos tuščios saugyklos, visai kitokios – patys grūdai. Taip pat svarbu, kad po grūdų apdorojimo praeitų nustatytas laiko tarpas iki jų perdirbimo. Įrodyta, kad naudojant pagal gamintojo rekomendacijas, K-Obiol EC25 apdorotuose grūduose aptinkama deltametrino koncentracija yra net 8 kartus mažesnė už didžiausią leistiną,” – pasakoja biologas.

Papildoma nauda

Dėl vis didėjančių reikalavimų produktų kokybei, grūdų perdirbėjai žada griežtinti superkamos žaliavos kontrolę. Tuo tikslu kiekvienos kviečių siuntos kokybė bus tikrinama keletą kartų: grūduose bei galutiniuose produktuose (ypač glitime). „Grūdus ketiname supirkti tik iš atsakingų partnerių, užtikrinsiančių teisingą Lietuvoje registruotų grūdų kenkėjų preparatų vartojimą. O pateikusiems K-Obiol EC25 naudojimą patvirtinantį dokumentą, Panevėžyje ar Pasvalyje grūdus pristačiusiems ūkininkams ir bendrovėms atskiru susitarimu gali būti suteiktas iki trijų mėn. nemokamas saugojimas,” – modernios priemonės taikymo naudą ūkininkams akcentuoja p. Šaikus.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas