Saule reikia džiaugtis saikingai

Pagaliau turime galimybę pasidžiaugti saulės spinduliais. Nereikėtų pamiršti, kad „saugus” kiekis saulės – žvalios energijos bei geros nuotaikos versmė. Saulės spinduliai būtini kiekvieno sveiko žmogaus egzistavimui: jie padeda organizmui įsisavinti vitaminus D, E, C, riebalus, baltymus, mikroelementus, veikia žmogaus emocinę sveikatą.

Vitaminas D yra ypatingas, kadangi mažina kaulų lūžių riziką, stiprina imunitetą, gerina širdies funkciją, greitina žaizdų gijimą. Saulės šviesa efektyviai naikina mikrobus. Kaitinantis saulėje pagreitėja medžiagų apykaita, sparčiau dega riebalai, kraujyje sumažėja cukraus kiekis, padaugėja hemoglobino. Tačiau saulė mus veikia teigiamai tik tuomet, kai jos spinduliais mėgaujamės saikingai.

Atėjus šiltajam sezonui skubame į paplūdimius, net nesusimąstydami ne tik apie teigiamą, bet ir apie neigiamą saulės spindulių poveikį. Saulė spinduliuoja akimi nematomus ultravioletinius spindulius (UV). UV spinduliai sukelia staigų įdegį, skatina odos sausėjimą, pagreitina raukšlių atsiradimą, silpnina organizmo imuninę sistemą, sukelia vėžio riziką. Kovoti su odos sausėjimu, raukšlių atsiradimu galite su KlipShop.lt produkcija.

Labai svarbu riboti buvimo saulėje laiką. Mažiausias saulės aktyvumas yra rytais iki 11 valandos ir po pietų po 16–17 valandos. Šiuo dienos laikotarpiu galima saugiai mėgautis saulės spinduliais. Saulės poveikis žmogaus odai priklauso ir nuo jo odos tipo. Šviesiaplaukių, mėlynakių oda labiau pažeidžiama, o tamsaus gymio žmonių oda atsparesnė.

Nuo tiesioginių saulės spindulių ypač reikėtų saugoti kūdikius. Vaikų iki vienerių metukų nepatartina vežtis į paplūdimius. Tokio amžiaus vaikų organizmas dar negamina pigmento, apsaugančio odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių.

Apsisaugoti nuo žalingo saulės poveikio galima šiais būdais:
reikia dėvėti kuo didesnį kūno paviršių dengiančius rūbus, apsirengti šviesiais natūralaus pluošto drabužiais,
stengtis būti šešėlyje,
būtina saugoti galvą, todėl reikia dėvėti kepurę ar skrybėlę, kad šešėlis kristų ant veido, ausų ir sprando,
būtina naudoti apsauginius kremus nuo saulės, kurie mažina odą veikiančių UV spindulių intensyvumą. Rekomenduojama kūną tepti ne mažesnio kaip SPF 30 stiprumo apsauginiais kremais, o veidą – ne mažiau kaip SPF 50. Jei oda nuo kremo parausta, peršti, jo nebenaudokite. Jei turite užsilikusio pernykščio kremo, atkreipkite dėmesį, ar jo galiojimo laikas nepasibaigė. Apsauginiai kremai yra dviejų rūšių: vandeniui atsparūs ir neatsparūs. Ruošiantis maudytis, geriau rinktis vandeniui atsparų kremą. Priemonės nuo saulės turėtų būti tepamos storu sluoksniu, reiktų nepamiršti pasitepti apsauginiu kremu pakartotinai kas 2 val. bei kiekvieną kartą išsimaudžius ar nusišluosčius rankšluosčiu (daugiau: veido kremas).

Dėl besaikio buvimo saulėje oda gali nudegti. Jei oda per daug nudegė, paraudo ar pradėjo perštėti, pagelbės riebus drėkinamasis kremas ir liaudiškos priemonės – rūgpienis, kuris palaiko rūgščią odos terpę, vonia su aliejumi. Prausdamiesi stenkitės išsiversti be muilo. Jei oda nudegė taip, kad atsirado pūslių, pasitarkite su gydytoju.

Audronė ŠTREIMIKIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas