Ragina pasitikrinti dėl krūties ir gimdos kaklelio vėžio

Krūties ir gimdos kaklelio vėžys yra grėsmingos vėžio formos. Tačiau laiku nustačius šias ligas, moterys gali būti visiškai išgydytos, ir gyventi pilnavertį sveiką gyvenimą. Gegužės 28-ą pasauliui minint tarptautinę moterų sveikatos gerinimo dieną, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena moterims, kaip svarbu laiku pasitikrinti sveikatą ir užkirsti kelią ligai ankstyvojoje stadijoje.

Viena dažniausiai pasitaikančių vėžio formų moterims – krūties vėžys

Krūties vėžys – labiausiai Lietuvoje ir visame pasaulyje paplitusi vėžio forma tarp moterų. Higienos instituto duomenimis, vien per pirmus šių metų mėnesius Lietuvoje dėl šios ligos mirė daugiau nei 150 moterų. Didžiausia rizika susirgti krūties vėžiu yra vyresnėms nei 50 metų moterims. Siekiant anksti diagnozuoti ligą bei sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šios ligos, daugelyje Europos šalių jau ne vieną dešimtmetį yra vykdomos atrankinės krūties vėžio prevencijos programos. Lietuvoje taip pat jau daugiau nei 10 metų yra vykdoma atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programa, skirta moterims nuo 50 iki 69 metų.
„Anksti diagnozavus krūties vėžį, nespėjus ligai išplisti, galima visiškai išgydyti moterį. Tad kiekvienai penkiasdešimties sulaukusiai moteriai kas dveji metai būtina apsilankyti pas gydytoją ir nemokamai pasitikrinti dėl krūties vėžio. Tokia galimybe pernai pasinaudojo ir pasitikrino beveik 100 tūkst. Lietuvos moterų”, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.

Gimdos kaklelio vėžio programa

Kita dažnai moterims pasitaikanti vėžio forma – gimdos kaklelio vėžys. Ankstyvojoje gimdos kaklelio vėžio stadijoje dažniausiai nėra jokių simptomų. Jie pasireiškia tik ligai išplitus, todėl labai svarbu pasitikrinti profilaktiškai ir aptikti ligą ankstyvojoje stadijoje.
„Gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programa Lietuvoje vykdoma jau 12 metų. Tai pirmoji ir ilgiausiai vykdoma vėžio prevencinė programa šalyje, finansuojama PSDF lėšomis. Joje dalyvauti ir kas treji metai pasitikrinti sveikatą gali moterys nuo 25 iki 60 metų amžiaus”, – sakė J. Grigarienė.
Pasak J. Grigarienės, 2015 metais buvo patikrinta 128 tūkstančiai moterų (o tai yra 8 proc. daugiau nei 2014 m.).
VLK primena, kad norint išsitirti dėl krūties arba gimdos kaklelio vėžio pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris paskirs reikiamus tyrimus ar nusiųs pas gydytoją specialistą. Prevencinės programos yra apmokamos PSDF lėšomis, todėl pacientei, apdraustai privalomuoju sveikatos draudimu, mokėti už patikrinimą ar tyrimus nereikia.

Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas