Jaunas amžius nebesaugo nuo infarkto

Sunkios širdies ligos atakuoja vis jaunesnius žmones. Todėl jau sulaukus 25 metų siūloma pasitikrinti širdies ir kraujagyslių būklę, kurią įvertinti padeda kraujo tyrimai.

Stresas, miego stygius, mažas fizinis aktyvumas, antsvoris bei kiti žalingi veiksniai vis labiau jaunina širdies ir kraujagyslių ligas. Pastaruoju metu daugėja miokardo infarkto pakirstų pacientų, kuriems yra vos per 30 metų.
Tokia grėsminga situacija verčia jau nuo jaunų metų rūpintis savo širdies sveikata. Laiku nustačius gresiančią ligą, galima suspėti atsisakyti blogų gyvenimo įpročių.
Viena iš svarbiausių profilaktikos priemonių – ankstyvosios aterosklerozės kontrolė, kurią leidžia atlikti kraujo tyrimai. Ši klastinga liga siaurina ir užakina gyvybiškai svarbias arterijas. Ji gali prasidėti jaunystėje ir tyliai progresuoti dešimtmečiais, kol kartą netikėtai praneš apie save. Infarktas, insultas, širdies nepakankamumas ir kt. – tai aterosklerozės komplikacijos.
Aterosklerozei pradžią duoda lėtinis kraujagyslių uždegimas. Jį anksti galima nustatyti atlikus didelio jautrumo C reaktyvinio baltymo tyrimą (hs-CRB).
Kitas svarbus kraujo tyrimas – lipidograma. Ji parodo bendrojo, gerojo, blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Blogieji kraujo riebalai spartina aterosklerozės progresavimą.
Po ūmaus infarkto bei kitų komplikacijų seka ūmus arba lėtinis širdies nepakankamumas. Tai pastarųjų metų naujoji epidemija. Šią mirtinai pavojingą ligą galima iškart nustatyti atlikus NT-pro BNP tyrimą. Jis taip pat padeda įvertinti, ar širdies nepakankamumas tinkamai gydomas.

Lipidogramą, didelio jautrumo CRB ir NT-pro BNP tyrimus atlikite laboratorijoje „Medicina practica”, kuri yra Aušros g. 34C-2, tel. 47 116. Prieš tyrimą būtina bent 12 val. nevalgyti. Iš anksto registruotis nereikia. Akcija – iki birželio 30 d. Interneto svetainė www.medicinapractica.lt.

Laboratorijos „Medicina practica“ inf.

                                                                                                             

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas