Šienligė pravirkdo bet kuriame amžiuje

Nenustebkite, jei netikėtai pajutote alergijos žiedadulkėms požymius: varva nosis, peršti akis ir paburko gerklė. Geriau paskubėkite išsiaiškinti savo alergenus – padėti gali kraujo tyrimas.

 

Pražydusių augalų žiedadulkės neleidžia džiaugtis pavasariu net apie 20–30 proc. gyventojų. Juos vargina alerginė liga – šienligė. Alerginę reakciją sukelia imuniteto iškreiptas atsakas į svetimas medžiagas – alergenus.
Šienligė gali prasidėti bet kuriame amžiuje. Įkvėpęs alergiją sukeliančių žiedadulkių žmogus suserga per 5–15 minučių. Tačiau šienligė gali užklupti ne tik staiga. Ji vystosi ir palaipsniui. Pastebėta, kad alergijai yra jautresni žmonės, vaikystėje sirgę atopiniu dermatitu ar astma.
Dauguma alergiškų pacientų yra jautrūs kelioms augalų rūšims. Kai kam šienligės sezonas gali tęstis ir iki rudens. Todėl susirūpinkite, jei kasmet šiltojo sezono metu pasikartoja peršalimą primenantys požymiai.
Įtarus šienligę reikia skubėti pas alergologą. Dabar nustatyti alergenus galima daug lengviau, kai atliekamas kraujo tyrimas. Lietuvos specialistų sudarytose įkvepiamų alergenų paletėse daugiausia dėmesio skiriama medžių, žolių bei javų žiedadulkėms.
Be to, į jas įtraukti ir kiti alergenai: chrizantemų, rožių, hiacintų ir tulpių žiedadulkės, namų erkutės, grybeliai ir kt. Maisto alergenus irgi gali atskleisti kraujo tyrimai.
Sužinojus savo alergijos kaltininką geriausia vengti su juo bet kokio kontakto. Kita išeitis – gerti vaistus, rinktis imunoterapiją, naudoti kitas terapines priemones. Negydoma šienligė gali paskatinti dar rimtesnius susirgimus.

AKCIJA! Dabar su didele nuolaida atlikite alergijos tyrimus laboratorijoje „Medicina practica”, kuri yra Aušros g. 34C-2, tel. 47 117. Iš anksto registruotis nereikia. Akcija – iki gegužės mėnesio pabaigos. Interneto svetainė www.medicinapractica.lt.

Laboratorijos „Medicina practica” inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas