Patikimiausia apsauga nuo tymų – skiepai

Kiekvienų metų balandį pasaulyje ir Europoje atkreipiamas dėmesys į efektyviausios užkrečiamųjų ligų prevencijos priemonės – skiepų – svarbą.

Imunizacija padeda išsaugoti milijonus gyvybių visame pasaulyje ir visuotinai pripažįstama kaip viena sėkmingiausių sveikatos priemonių. Šių metų imunizacijos savaitės metu ypač didelis dėmesys akcentuojamas skiepais valdomoms užkrečiamosioms ligoms tymams ir raudonukei. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2014 metais 32 Europos šalyse buvo nutrauktas endeminis tymų ir raudonukės plitimas. 2012-2014 metais 21-oje iš šių šalių nebeplito tymai ir 20-yje šalių – raudonukė. Siekiant raudonukės ir tymų sunaikinimo, svarbu pasiekti ir išlaikyti 95 procentų skiepijimų apimtis abejomis vakcinos dozėmis. Tokių rezultatų pasiekta 14-oje ES šalių.
Lietuvoje tymų plitimas tęsėsi iki 2015 metų. Lietuvoje 2015 metais registruota 50 tymų atvejų, 30 iš jų – Kauno apskrityje vykusio protrūkio metu. Raudonukės atvejų Lietuvoje neregistruota nuo 2013 metų. Lietuvoje vaikų skiepijimų apimtys viena vakcinos doze ir dviem dozėmis sudaro daugiau nei 94 procentus, tačiau nesiekia rekomenduojamų 95 procentų.
Dėl skiepų daugumai mažų vaikų tėvų neteko susidurti su tokiomis ligomis, kaip tymai ir raudonukė. Atminkite, kad tymai ir raudonukė gali užklupti ne tik vaikus, bet ir jų tėvus, t. y. bet kokio amžiaus asmenį.
Tymai – ūmi, užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Virusas labai jautrus ultravioletiniams spinduliams, todėl lauke tikimybė užsikrėsti labai maža. Tymų infekcijos šaltinis – sergantis žmogus, kuris gali užkrėsti aplinkinius 3-5 dienas iki ir 5 dienas po išbėrimo. Pagrindinys ligos simptomas – tipinis bėrimas, vadinamosios Filatovo-Kopliko dėmėles ant skruostų, lūpų gleivinės.
Utenos apskrityje 2013 metais sirgo 9 mėnesių kūdikis Molėtų rajone, 2014 metais vienas tymų atvejis užregistruotas Anykščių rajone, kur šia liga užsikrėtė suaugusi moteris. 2015 metais tymais užsikrėtė du suaugę asmenys Molėtų rajone.
Specifinio gydymo nuo tymų nėra, taikomas simptominis gydymas. Pagrindinė profilaktinė priemonė yra skiepai. Lietuvoje nuo tymų pradėta skiepyti 1964 metais. Vaikai pagal nacionalinį skiepų kalendorių yra skiepijami 15 mėnesių ir 6-7 metų amžiaus.
Utenos apskrityje skiepijimų apimtys nuo tymų dviejų metų amžiaus vaikų grupėje 2014 metais siekė 95 procentus, 2015 metais – 94,21 procento.

Dainius RAŠIMAS, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas