Ką sraigių rinkėjai privalo žinoti?

Nors šalyje pavasaris kasmet skirtingas – būna, kad džiugina šiltesniu ir sausesniu oru, būna, jog sulaukiam kur kas lietingesnio. Tačiau sraigių rinkėjams nederlingų metų nebūna. Net ir menkiausias lietus labai greitai moliuskus išvilioja į pamiškes ir pievas. Nemaža dalis gyventojų rinkdami sraiges deda jas ne į tinklinius, kaip derėtų, bet į plastikinius maišelius ir juose laiko kelias dienas ar savaitę iki tol, kol galės parduoti supirkėjams. Pasitaiko, kad po ilgo laikymo plastikiniuose maišuose atveža jas jau nebetinkamas supirkimui, ir, neturėdami kur jų dėti, išverčia pamiškėse. Kad žala gamtai būtų padaryta kuo mažesnė, reikia nepamiršti ir vadovautis vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklėmis.

Utenos regioninis aplinkos apsaugos departamentas primena būtinus reikalavimus vynuoginių sraigių išteklius naudojantiems fiziniams ir juridiniams asmenims:
1. Fiziniams asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges ir juridiniams asmenims leidžiama naudoti vynuoginių sraigių išteklius tuomet, kai vynuoginių sraigių kiauto skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm.
2. Fiziniams asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges ir juridiniams asmenims leidžiama rinkti bei supirkti jas nuo sraigių vegetacijos pradžios iki liepos 1 dienos.
3. Juridiniai asmenys apie vynuoginių sraigių supirkimo vietas jų supirkimo laikotarpio metu prieš 5 darbo dienas iki vynuoginių sraigių supirkimo pradžios supirkimo vietose turi raštu informuoti regiono aplinkos apsaugos departamentą, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra vynuoginių sraigių supirkimo vietos.
Pažeidę šių taisyklių reikalavimus, fiziniai ir juridiniai asmenys turi žinoti, kad bus traukiami atsakomybėn Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

Utenos RAAD inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas