Ragina saugoti augintinius nuo erkių

Jau pabudo erkės ir jos bus aktyvios iki spalio mėnesio. Todėl leidžiant laisvalaikį parkuose, pamiškėse ir vaikštinėjant takais, šalia kurių auga aukšta žolė, tiek į žmonių, tiek į jų augintinių kūnus gali įsisiurbti erkės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad užkratą nešiojančios erkės itin pavojingos pavasarį, nes peržiemojusios ir išlindusios iš dirvožemio, aktyviai ieško maisto – žmonių ar gyvūnų kraujo.

Erkės itin pavojingos šunims

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Sirutkaitytės, Lietuvoje šunims dažniausiai diagnozuojama babeziozė. Tai į maliariją panaši liga, kurią sukelia babezijos – kraujyje parazituojantys pirmuonys. Įsisiurbus erkei, babeziozės sukėlėjai patenka į šuns kraują ir ardo raudonuosius kraujo kūnelius (eritrocitus), todėl maždaug po savaitės jis tampa vangus, apatiškas, praranda apetitą, pradeda karščiuoti, pabąla gleivinė, gali vemti ar viduriuoti, pakisti šlapimo spalva. Šuns savininkas turėtų nedelsiant gyvūną parodyti veterinarijos gydytojui. Babeziozei jautresni jauni šunys, taip pat gyvūnai nusilpusia imunine sistema, turintys daug parazitų ar paveikti kitų infekcijų. Sėkminga ligos baigtis kartais gali priklausyti nuo savininko budrumo ir laiku kreipimosi į veterinarijos gydytojus, nes uždelsus galima sulaukti ir blogų pasekmių.
Kitos dažnos ligos, kuriomis šunis užkrečia erkės, – erlichiozė ir anaplazmozė. Šių ligų požymiai – karščiavimas, apetito praradimas, apatija, svorio netekimas, išskyros ar kraujavimas iš akių, nosies, patinusios galūnės. Kai kurie gyvūnai gali vemti, viduriuoti, kosėti, sunkiai kvėpuoti.
Įsisiurbus erkei, šuo taip pat gali susirgti borelioze arba Laimo liga. Ja užsikrėtus, gali išsivystyti sąnarių uždegimas, šuo ima šlubuoti, padidėja limfmazgiai, praranda apetitą, jautriai reaguoja į prisilietimą. Ligos požymiai gali pasireikšti po infekuotos erkės įsisiurbimo praėjus 1-2 ar net 5 mėnesiams.
R. Sirutkaitytė atkreipia dėmesį, kad visomis minėtomis ligomis gali užsikrėsti ir katės, tačiau joms simptomai dažnai būna švelnesni, todėl savininkai prevenciškai turėtų kreipti dėmesį ir į nedidelius šių gyvūnėlių sveikatos pablogėjimus.

Kaip saugoti augintinius?

„Efektyviausia priemonė apsaugoti augintinius nuo erkių platinamų ligų – kiek įmanoma vengti kontakto su jomis. Erkes atbaido specialūs preparatai: lašiukai, antkakliai, purškalai, kurių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse. Kokią priemonę naudoti, geriausiai gali patarti veterinarijos gydytojas”, – sakė R.Sirutkaitytė.
Specialistė pataria erkes atbaidančius preparatus ar prevencines veterinarines priemones (lašiukus, purškalus, antkaklius ir kt.) gyvūnams naudoti pagal vaistų gamintojo nurodytą instrukciją, prieš tai pasitarus su veterinarijos gydytoju ar veterinarijos vaistininku. Būtina vaistus naudoti efektyviai, kad gyvūnai būtų apsaugoti nuo jų šalutinio poveikio, vaistams patekus į virškinimo traktą ar akis. Specialus antkaklis – taip pat veiksminga priemonė, kartais sukurta veikti nuo erkių kelis mėnesius ar net pusę metų. Jeigu antkaklis per ilgas, būtina patrumpinti, kad gyvūnas jo nekramtytų ar išvengtų sužalojimų, šiam užsikabinus už aplinkoje esančių daiktų.

Aptikus erkę, svarbu kuo greičiau ištraukti

Labai svarbu kiekvieną kartą grįžus iš lauko, šunį ar katę atidžiai apžiūrėti ir aptikus, kuo greičiau ištraukti erkę, nes šis parazitas ne visada spėja perduoti ligų sukėlėjus per trumpesnį kaip 24 val. įsisiurbimo ir maitinimosi laikotarpį.
Įsisiurbusią erkę reikia suimti pincetu kuo arčiau odos. Tam, kad ji atsikabintų, rekomenduojama pajudinti į šalis ir lėtai ištraukti, sukant prieš laikrodžio rodyklę. Įkandimo vietą reikia dezinfekuoti spiritiniu tirpalu.
Pastebėjus ligų požymius, būtina kuo greičiau kreiptis į veterinarijos gydytojus, nes laiku pradėjus gydyti, gyvūnai dažniausiai pasveiksta.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas