Meteorologai skelbia pavasarį

Kaip juokauja meteorologai, Lietuvoje pavasaris prasideda kovo 23-ą, Pasaulinę meteorologijos dieną. Savo profesinę šventę Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (LHMT) darbuotojai šiandien pažymi kartu su pasaulio meteorologų bendruomene. Lietuva, kaip ir dar 184 valstybės ir 6 teritorijos, priklauso Pasaulinei meteorologijos organizacijai, veikiančiai kaip specializuota Jungtinių Tautų agentūra.

Nacionalinės hidrometeorologijos tarnybos kiekvieną paros akimirką visame pasaulyje renka ir analizuoja duomenis apie orus, klimatą, vandenis. Šie duomenys – vertinga ir gyvybiškai svarbi informacija, padedanti apsaugoti žmonių gyvybes, jų pragyvenimo šaltinius.

LHMT gimimo data laikomi 1921 metai, kai Kaune buvo įkurta Centrinė meteorologijos stotis. Mūsų hidrometeorologai gali pasigirti ilga ir turtinga stebėjimų istorija. Vilniaus universitete jau 1770 m. pradėta reguliariai matuoti oro temperatūrą, šiek tiek vėliau – kritulius. Prie upių pirmosios vandens matavimo stotys buvo įsteigtos 1810 m. Net didieji karai nenutraukdavo meteorologinių ir hidrologinių stebėjimų. Pradėjusi nuo meteorologijos ir hidrologijos, LHMT dabar naudojasi pažangiausiomis technologijomis, naujausiais mokslo laimėjimais, plėtoja biometeorologinių prognozių sritį.

Pasaulinės meteorologijos dienos devizu šiemet pasirinktas šūkis „Karščiau, sausiau, drėgniau. Ateities veidas”. Juo siekiama atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į klimato kaitos pasekmes ir būtinybę švelninti šią kaitą.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas